Anul 2025 a început bine pentru antreprenorii din Alba Iulia. Consilierii locali au votat scăderea impozitului pentru imobilele folosite de către societăţile comerciale.
"Ca să evităm mărirea cu 10,3% a procentului de inflaţie, am redus cota de impozitare de la 1,3% la 1,225%, în aşa fel încât persoanele juridice vor plăti aceleaşi taxe şi impozite, la acelaşi nivel, la acelaşi cuantum, ca în anul 2024", a declarat Gabriel Pleşa, primarul municipiului.
Mediul de afaceri dintr-un oraș a reușit să micşoreze taxele și impozitele pentru imobile
Decizia a fost luată după ce, în luna noiembrie a anului 2024, mai multe firme din Alba Iulia au trimis o solicitare către administraţia locală prin care cereau micşorarea impozitului pe clădirile nerezidenţiale cu aproximativ 25%.
Citește și: Ciolacu anunță cu cât crește pensia după ridicarea pragului de impozitare la 3.000 lei. „Sunt bani”
"Această diminuare a taxelor vine ca rezultat al unui demers colectiv al antreprenorilor locali. Au fost peste 60 de companii care au depus această petiţie, care şi-au exprimat dorinţa lor de reducere a acestei taxe şi ne bucurăm că răspunsul a fost unul pozitiv", explică Iulia Guş, director de marketing.
"Consilierii locali au acceptat această petiţie şi rezultatul este unul benefic pentru agenţii economici de pe raza municipiului Alba Iulia", spune antreprenorul Andrei Barbu.
Şi acesta nu este singurul sprijin pe care firmele îl primesc.
Citește și: Casa de Pensii: 2.500.000€ pe un contract ce lasă pensionarii fără pensie. Cine au fost „complicii”?
"Am suspendat pentru un an de zile şi taxa pe turism. 2:22 Şi a fost extrem de bine primită. Chiar am fost sunat de câţiva administratori, câţiva patroni de firme chiar mari de producţie din servicii care au zis da, în sfârşit vedem o acţiune a autorităţii locale în sprijinul mediului de afaceri", mai spune edilul.
Deşi impozitul pe clădirile nerezidenţiale a scăzut în Alba Iulia, acesta rămâne destul de ridicat. Spre exemplu, în Cluj-Napoca se plăteşte 1%, iar în Oradea 1,15%.