Liberalul Marcel Boloş, ministru de Finanţe, tinde spre cota unică. Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a precizat că România are cota standard printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, fiind la 19% cota standard de TVA şi cotele diferenţiate de 9% şi 5%.
„Aceste reajustări în ceea ce priveşte cota standard de TVA şi o singură cotă, aşa cum cere Comisia Europeană, sunt o alternativă de luat în calcul, pentru ca să avem celălalt obiectiv de dus la bun sfârşit, acela de reducere a impozitării muncii”, a mai spus liberalul.
Liberalul Marcel Boloş, ministru de Finanţe, tinde spre cota unică
Chestionat dacă aceste ajustări ar implica creştere a TVA de la 9%, la 19%, ministrul de Finanţe a răspuns: „Este prematur de precizat care va fi soluţia, în ceea ce priveşte taxa pe valoarea adăugată”.
„Mă refer la anumite măsuri, care privesc taxa pe valoarea adăugată (TVA – n.r.). Avem şi recomandarea pe care o are Banca Mondială şi avem şi aceste cote diferenţiate, pe care le practicăm.
Citeşte şi: Marcel Boloș, anunț despre impozitele din România: "Este cea mai bună alegere"
Întâi de toate, cota standard este una dintre cele mai scăzute la nivelul Uniunii Europene. Avem 19% cota standard de TVA şi, după aceea, avem şi cotele diferenţiate, de 9% şi de 5%, pe care le practicăm.
Aceste reajustări, în ceea ce priveşte cota standard de TVA şi o singură cotă, aşa cum cere Comisia Europeană, sunt o alternativă de luat în calcul.
Pentru ca să avem celălalt obiectiv de dus la bun sfârşit, acela de reducere a impozitării muncii”, a afirmat Marcel Boloş, conform News.ro.
Citeşte şi: PNL: Am blocat noi taxe în 2024, dar și dorința PSD de a umbla la cota unică și Pilonul II
Chestionat dacă aceste ajustări ar implica creştere a TVA, de la 9%, la 19%, ministrul de Finanţe a răspuns: „Este prematur de precizat care va fi soluţia, în ceea ce priveşte taxa pe valoarea adăugată”.
„Poate fi o singură cotă standard sau poate fi vorba de anumite facilităţi, care să fie trecute din cotele reduse, în cota standard.
Citeşte şi: Ciucă: „Nu vom fi de acord cu creşterea taxelor pentru români sau cu impozitarea progresivă”
Şi, pe de altă parte, să avem asigurată finanţarea pentru categoriile de cheltuieli importante ale statului şi mă refer aici la recalcularea pensiilor sau la majorările salariale”, a completat ministrul PNL.
În coaliţia PSD-PNL, PSD are tendinţa să se îndrepte spre cota progresivă, în timp ce PNL mizează pe cota unică. Social-democraţii susţin că România trebuie să treacă la cota progresivă, cum e în Occident.
Capcana cotei progresive fără informatizare
Într-adevăr, multe state dezvoltate occidentale au cotă progressivă, iar SUA sunt cel mai bun exemplu, dar acolo Fiscul este complet informatizat.
Experţii susţin că o revenire la cota progresivă, fără un fisc informatizat, ar duce la scăderea veniturilor la buget.
Foto: Facebook/Marcel Boloş
Pe de altă parte, marele economist american Milton Friedman a explicat că, informatizând cu cota progresivă, SUA şi-a mutat birocraţia (şi costurile acesteia) în sistemul informatic, fără să economisească bani.
Sunt experţi care afirmă că România trebuie să consolideze cota unică, apoi să informatizeze sistemul în consecinţă, ca să fie cât mai competitivă.