O celulă de criză a fost creată, după deprecierea monedei naţionale, leul, a dezvăluit Isărescu, amintind de minicriza valutară care a început acum două săptămâni, marţi, după primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Ministrul de Finanțe, Barna Tanczos, a fost convocat la Banca Naţională a României, de către Mugur Isărescu, pentru a discuta situaţia şi măsurile care trebuiau luate, în criză.
Ideea era că, la acel moment, din cauza discuţiilor agresive despre naționalizare, s-a deteriorat atmosfera în mediul investiţional românesc.
Isărescu: Ne-a trecut glonțul pe la ureche. George Simion și Georgescu au vorbit de naționalizări
Investitorii cumpără şi vând pachete e acţiuni pe Bursă, ori cumpără şi vând lei şi diferite valute, pe piaţa valutară, încercând ca, din aceste cumpărări şi vânzări, să obsţină profit.
La momentul declaraţiilor lui George Simion şi Călin Georgescu, sentimentul negativ generat în piaţă i-a făcut pe investitori, atunci când Simion a intrat în turul al II-lea, să vândă, ieftinind leul, ceea ce a dus la devalorizare.
Semnalul de alarmă a a apărut atunci când Ministerul de Finante nu a putut lua bani din piaţă, în a doua zi de după primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Citeşte şi: Jumătate dintre români spun că ceea ce cumpără reprezintă strictul necesar pentru a trăi
BNR a intervenit în prima zi de după alegeri cu sume mari, pentru a menține cursul monedei naţionale stabil.
“Am asistat la ieșiri masive (n.n.: de capital). Problema majoră nu au fost intervențiile noastre. BNR a intervenit și în ziua imediat de după alegeri, cu sume mari, chiar foarte mari.
Nu numai că am intervenit, s-au creat probleme legate de lichiditatea din piață. Cursul sub 5 lei era imposibil de apărat”, a spus Isărescu.
Citeşte şi: Curs BNR, 14 mai. Moneda euro şi-a oprit creşterea. Cursul leu-euro rămâne puţin peste 5,10 lei
Exemplu comparativ: la un anumit moment, din cauza felului complet eronat în care conduce Turcia, presiunea pe lira turcească a fost enormă.
Erdogan a dat ordin ca ea să fie ţinută, să nu se dea drumul sub nici o formă. Presiunea financiară a continuat să crească, până când banca centrală de la Ankara a fost obligată să dea drumul la curs.
Atunci, lira turcească a suferit o aterizare dură, care a afectat profund toată economia turcă. Acelaşi era pericolul şi acum.
Citeşte şi: Din cauza lui George Simion, dacă euro mai creşte, medicamentele ieftine ar putea să dispară
Morala este că nu poţi să ţii cursul unei monede naţionale la infinit, unde vrei tu, peste realităţile factuale existente. Revenim la declaraţia lui Isărescu, de astăzi:
În aceste condiții, cursul de sub 5 lei era imposibil de apărat, nu numai datorită pierderii de rezervă, cum spuneți dumneavoastră. Deși noi nu pierdem din rezervă.
Schimbăm o parte din rezervă cu lei, vindem valută și cumpărăm lei de pe piață. Și, pe lângă curs, BNR mai trebuie să gestioneze și probleme de finanțare sau cele legate de cheltuielile publice și de plățile din economie.
Isărescu: "Ne-a trecut glonțul pe la ureche". Două zile
Trebuie spus că principalul scop al Băncii Naţionale este ţinerea sub contol a inflaţiei. O criză valutară cu efecte devastatoare a fost evitată.
Celula de criză de la BNR a funcţionat timp de două zile.
„A venit ministrul de Finanțe aici, am discutat și s-au găsit soluții. S-a limitat o depreciere mai mare a cursului. În situații din astea, peste ieșirea de capital se așează și capitaluri speculative. (n.n.: deci, au existat sume de bani pariate contra monedei naţionale, pe speculă valutară, în piaţa de profil)
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial privind inflaţia - Foto: INQUAM PHOTOS/Malina Norocea
Dar noi am asigurat și lichiditatea în piață, pentru a se face plățile bugetare, pentru că erau și sume mari de plăți de pensii, în acea perioadă. Oricum, cursul nu putea să mai fie păstrat”, crede șeful Băncii Centrale.
„Cred că ar fi dat mult mai rău ca el să se fi rupt chiar în pragul turului al doilea și mai ales, între timp, să apară dificultăți și în ceea ce privește onorarea unor plăți publice”, a adăugat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.