Ionuț Dumitru și Iancu Guda demolează principala propunere economică a USR

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 23.11.2020 - 13:31
Economist-șef la Raiffeisen și profesor ASE, Ionuț Dumitru/FOTO: Digi24

Reluarea creșterii economice după închiderea economiilor după primul val al crizei sanitare a fost mai rapidă decât așteptările, dar din cauza celui de-al doilea val generat de criza coronavirus, cel mai probabil, va exista o recuperare lentă a economiei în perioada următoare.

SHARE

În primul rând, este absolut clar că nu există alternativă la consolidarea fiscală, adică reducerea semnificativă a deficitului bugetar și revenirea în standardele europene de 3% deficit maxim (pe toată durata unui ciclu economic) într-un orizont de termen mediu. Consolidarea fiscală este obligatorie pentru stoparea creșterii nesustenabile a datoriei publice.

În acest context, propunerile/intențiile de creșteri suplimentare semnificative ale cheltuielor bugetare și/sau reducerile potențiale de taxe și impozite în anii următori nu își au nici o corespondență în realitatea cifrelor, fiind în contradicție totală cu stringentă consolidării fiscale. De altfel, dacă nu vom dovedi că avem un plan clar și credibil de consolidare fiscală după alegeri, probabil că vom pierde ratingul de investiții pe care încă cu greu îl avem.

Revenirea în 3% deficit bugetar de la un nivel curent atât de mare trebuie făcută însă cu mare discernământ, pentru a nu afecta prea mult revenirea economică. Este nevoie de un program întins pe mai mulți ani de reducere a deficitului bugetar, cu măsuri credibile și hotărâte care să țînă mai degrabă de zona reformelor structurale, singurele capabile să aducă efecte de durata (și nu doar temporare) la nivelul veniturilor bugetare colectate și cheltuielilor publice. Probabil că va fi nevoie de un mix de creșteri de venituri bugetare colectate și reduceri de cheltuieli.

În primul rând, puținătatea resurselor bugetare este o problema foarte gravă. Evident că nivelul taxelor din România este mult mai mic decât media UE (cu excepția contribuțiilor sociale), dar veniturile fiscale în România (26.8% din PIB în 2019 în România versus 40.9% din PIB media UE) sunt mult mai mici chiar și decât în Bulgaria (30% din PIB în 2019), țară unde nivelul taxelor este în general mai mic decât în România, a spus economistul-șef la Raiffeisen Bank și profesor ASE, Ionuț Dumitru, potrivit zf.ro.

De asemena, într-un mesaj postat pe Facebook, Iancu Guda a spus că „In contextul polarizarii veniturilor populatiei (fenomen intalnit in toate tarile), exista doua idei populiste promovate in perioada aceasta. Aparent si pe termen scurt, acestea sunt benefice pentru cei cu venituri mici. Dar pe termen mediu, efectele sunt dezastruoase pentru noi toti (inclusiv cei cu venituri mici).”.

Mesajul postat de Iancu Guda:

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te