Investiţiile în companiile conduse de doamne sunt mai mici, profiturile sunt mai mari

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.02.2024 - 01:21
Investiţiile în companiile conduse de doamne sunt mai mici, profiturile sunt mai mari - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
Investiţiile în companiile conduse de doamne sunt mai mici, profiturile sunt mai mari - Foto: Pexels/Tima Miroshnichenko

Investiţiile în companiile conduse de doamne sunt mai mici, profiturile sunt mai mari. Patru din zece antreprenori, în România, sunt de gen feminin, iar la nivelul întregii economii peste o treime.

SHARE

Investiţiile în companiile conduse de doamne sunt mai mici, profiturile sunt mai mari. Patru din zece antreprenori, în România, sunt de gen feminin, iar la nivelul întregii economii peste o treime dintre manageri sunt femei.

Aşa a declarat preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), Florin Jianu.

Investiţiile în companiile conduse de doamne sunt mai mici, profiturile sunt mai mari

"În ceea ce priveşte doamnele care conduc companiile listate la Bursă, suntem pe primul loc la nivel european, ceea ce un lucru extraordinar, cu o medie de 31,6%, media europeană fiind de 20%.

La nivelul întregii economii, 33,2% din manageri sunt femei în România, un procent apropiat de ce se întâmplă la nivel european, adică 35% cu un procent mai ridicat decât în ţări cu tradiţie: Germania are 29% Italia 28% şi Olanda 26%.

Aceste date sunt oficiale, de la Eurostat. Un lucru care mi-a plăcut foarte tare şi din care putem trage concluzii e faptul că, deşi investiţiile în companiile conduse de doamne sunt mai mici decât investiţiile în companiile conduse de domni, totuşi cifra de afaceri a acestora şi profitul e mai mare.

Citeşte şi: Vine sau nu criza economică? Ce spun liderii din mediul de afaceri din România

Deci, pui nişte bani într-o companie condusă de un domn, te aştepţi la rezultate mai slabe, aşa că mai bine te duci acolo unde contează şi acolo unde merită să pui banii", a subliniat Florin Jianu, conform Agerpres.

Potrivit datelor prezentate de şeful CNIPMRR, patru din zece antreprenori (38,4%), în România, sunt de gen feminin. În această marjă, cea mai bună reprezentare se înregistrează în regiunea Centru (44,5%), urmată de regiunea Bucureşti-Ilfov (44%).

Foto: Pexels/Tima Miroshnichenko

O prezenţă mai scăzută a antreprenoarelor se consemnează în regiunea Vest, cu 31,9%, ca medie totală. Acesta a adăugat că, în ceea ce priveşte viitorul, "sunt foarte multe lucruri de făcut şi cred că trebuie să ne punem cu toţii la treabă".

Citeşte şi: Mihai Daraban: Nu înțeleg de ce Statul Român pedepsește mediul de afaceri în asemenea hal

"Dacă e să facem iarăşi referire la statisticile anilor precedenţi 2023, 2022, 2021, în ceea ce înseamnă iniţiativa antreprenorială, observăm o scădere destul de abruptă a sporului pozitiv de companii: acum trei ani la 36.000, acum 2 ani undeva la 24.000 şi anul trecut un spor pozitiv de numai 21.000 de companii.

Sporul acesta pozitiv se calculează ca diferenţă între numărul companiilor care se înfiinţează şi numărul companiilor care se închid.

Aici, cred că aveţi un rol alături de noi, alături de Guvern, de reprezentanţii administraţiei, de reprezentanţii Parlamentului, pentru a continua programe pentru femeile de afaceri, programe pentru tinerii întreprinzători, iniţiative din fonduri europene", a afirmat Jianu.

Femeile fac, bărbaţii vorbesc

În legătură cu apariţia Patronatului European al Femeilor de Afaceri (PEFA), reprezentantul CNIPMMR a punctat faptul că organizaţia se alătură unei familii extrem de profesioniste şi de ambiţioase.

"Mi-aduc aminte ce spunea Margaret Thatcher: 'Dacă vrei să vorbeşti despre un lucru, vorbeşti cu un bărbat, dacă vrei să se facă, vorbeşti cu o femeie'.

Am zis să vorbim pentru a se face acest Patronat European al Femeilor de Afaceri, un patronat care este extrem de necesar în acest peisaj al reprezentării mediului de afaceri şi mai ales al unei reprezentări corecte, echitabile şi profesioniste.

Şi ChatGPT

M-am uitat pe câteva date statistice cu privire la antreprenoriatul feminin extrem de activ şi l-am întrebat şi pe ChatGPT cum va arăta antreprenoriatul feminin în 2050 şi m-a asigurat că egalitatea de gen va fi realizată în următorii ani, că reprezentarea va din ce în ce mai mai serioasă.

Faptul că avem aceste puncte precum egalitatea de gen pe agenda europeană şi la nivel global va asigura o reprezentare echitabilă a femeilor de de afaceri", a menţionat Jianu.

Reprezentanţi ai autorităţilor şi ai mediului de afaceri participă, luni, la dezbaterea cu tema "Egalitatea de gen. Agenda 2030", în marja evenimentului urmând să fie lansat Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA).

Organizaţia este membră a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), singura organizaţie patronală reprezentativă la nivel naţional pentru IMM-uri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te