INS: Salariile funcționarilor cresc, salariul mediu pe economie scade

DE Mircea Marian | Actualizat: 13.04.2021 - 11:56
INS: Salariile funcționarilor cresc Foto: Facebook

Datele publicate, ieri, de Institutul Național de Statistică (INS) arată că, în februarie, salariile funcționarilor au crescut. De altfel, și execuția bugetară arată o creștere substanțială a cheltuielilor cu personalul bugetar.

SHARE

Potrivit INS, în luna februarie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5497 lei, cu 52 lei (-0,9%) mai mic decât în luna ianuarie 2021. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3365 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 30 lei (-0,9%).

În luna februarie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic de către anumiţi agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, explică institutul de statistică. 

INS: Salariile funcționarilor cresc

Pe de altă parte, câştigul salarial mediu net a crescut uşor în administraţia publică (+0,1%) comparativ cu luna precedentă, arată INS.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (-2,7%), respectiv în învăţământ (-0,3%).

Citește și: Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 1,1 miliarde lei, în primele două luni din 2021

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu peste 1,1 miliarde lei, în primele două luni din 2021, față de perioada similară din 2020. Comparativ cu ianuarie-februarie 2019, cheltuielile de personal s-au majorat cu aproape trei miliarde de lei.

Premierul Florin Cîţu a declarat că execuţia bugetară pe primele două luni a acestui an arată o creştere a cheltuielilor de personal mai mare decât cea estimată şi a solicitat ministrului Finanţelor o situaţie pentru toţi ordonatorii de credite.

Citește și: Cîţu: Execuţia bugetară pe două luni arată o creştere a cheltuielilor de personal

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.