Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a precizat că în coaliţia de guvernare a fost agreată, de principiu, varianta creşterii salariului minim la 3.300 lei brut, de la 1 octombrie 2023.
Guvernul a anunțat cu cât va crește salariul minim. NU acoperă nici măcar rata inflației
Rata anuală a inflaţiei în iulie 2023 a fost de 9,4%. A fost pentru prima oară în ultimele 18 luni când rata inflației scade sub 10%. Dacă salariul minim va crește, procentul e infim, mărirea fiind în jurul cotei de 10%.
Liberalul a adăugat, referitor la majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2024, că rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în coaliţie şi a mai spus că nu a fost discutată în coaliţia de guvernare creşterea la 3.750 lei brut, de la începutul anului viitor.
Citește și: Pensionarii vor primi bani în plus la pensie, de luna următoare! Cu cât li se va mări
„Deciziile pe care le avem într-adevăr la coaliţia de guvernare sunt cele legate de salariul minim şi creşterea acestuia care a fost agreată, în principiu, în coaliţia de guvernare. În discuţii a fost data de 1 octombrie şi a fost discuţia pe 3.300 lei. Cea de la 1 ianuarie, să vedem cum vor evolua lucrurile la nivelul coaliţiei.
Vă daţi seama că este o decizie care ţine de coaliţie şi felul în care se vor derula aceste discuţii, probabil în perioada următoare în ceea ce priveşte salariul minim pe economie. Este în acelaşi timp şi un angajament pe care partidele l-au luat inclusiv prin programul de guvernare care a fost aprobat la momentul la care Guvernul Ciolacu şi-a început mandatul”, a afirmat Marcel Boloş, marţi la o emisiune TV.
Întrebat dacă este sub semnul întrebării creştere la 3.750 lei de la 1 ianuarie 2024, ministrul de Finanţe a răspuns: „Nu, nu s-a discutat acest lucru şi nu s-a definitivat în coaliţie”.
„Acum aceste informaţii cu privire la data de 1 octombrie sau cel puţin ce este valid până acum ca discuţie în coaliţia de guvernare se referă într-adevăr la creşterea salariului minim”, a completat Boloş.
Citește și: Ce pensie minimă primește un român care a lucrat în Spania. Ia de 4 ori mai mult ca în România
Chestionat despre măsura ca 200 lei din salariul minim să nu fie taxaţi, ministrul liberal de Finanţe a replicat: „Da, era o dispoziţie tranzitorie”.
„Aceşti 200 lei erau daţi pe o perioadă de un an de zile şi aici urmează să se ia o decizie finală cu privire la cei 200 lei pe care îi avem ca deducere din impozitul pe venit”, a mai precizat Marcel Boloş.