Gigantul Alibaba se va împărți în șase grupuri separate, la o zi după revenirea lui Jack Ma în China

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.03.2023 - 15:30
Cofondatorul Ali Baba, Jack Ma, participă la cina de gală de la a 20-a aniversare a Fundației Schwab - Foto: Wikimedia/Ben Hider/CC BY 2.0

Gigantul tehnologic chinez Alibaba Group Holding pănuiește să-și împartă afacerea în șase entități conduse independent. Este cea mai mare revizuire structurală din istoria sa, anunțată la o zi după ce cofondatorul Jack Ma a fost văzut în China continentală.

SHARE

Alibaba Group va deveni un holding supravegheat de actualul președinte și director executiv Daniel Zhang, a anunțat compania.

Ali Baba se împarte în şase grupuri de afaceri

Afacerile Alibaba vor fi împărțite în șase domenii majore: Cloud, Comerț electronic chinez, Comerț electronic global, Cartografiere digitală și livrare de alimente, Logistică, precum și Mass-media și divertisment.

Cele șase grupuri de afaceri vor avea proprii directori generali, care vor raporta fiecărui consiliu de administrație și vor fi pe deplin responsabili pentru performanța lor, a spus Alibaba.

Afacerea de comerț intern va rămâne o unitate deținută în totalitate de Alibaba, a adăugat compania.

Citeşte şi: Cum s-a răfuit Partidul Comunist Chinez cu miliardarul Jack Ma, fondatorul AliBaba (WSJ)

Fiecare dintre entitățile nou-create poate strânge fonduri și poate urmări oferte publice inițiale când este gata, a spus hang, într-o scrisoare către angajați.

„Piața este cel mai bun test de turnesol”, a spus el.

Mișcarea este un ecou reorganizărilor anterioare ale giganților tehnologici occidentali, cum ar fi Google, care a creat Alphabet Inc. ca holding, în timp ce și-a separat grupul de afaceri.

Citeşte şi: Miliardarul Jack Ma ar fi dispărut, după ce ar fi criticat autoritățile de la Beijing în octombrie

Anunțul Alibaba a venit la o zi după ce cofondatorul Jack Ma a reapărut în China, într-un moment în care Beijingul încearcă să revigoreze încrederea antreprenorilor, după ani de restricții de reglementare și Covid-19.

Statutul de listare a acțiunilor Alibaba din New York și Hong Kong nu va fi afectat, au spus oameni familiarizați cu chestiunea, conform The Wall Street Journal.

Certificatele de depozit americane listate la Nasdaq, ale Alibaba, au crescut cu peste 6%, în tranzacțiile înainte de piață de la New York.

Citeşte şi: 

În 2021, The Wall Street Journal a informat pentru prima dată că Zhang a delegat mai multă putere șefilor unităților de afaceri ale Alibaba, care aveau potențialul de a deschide calea pentru spin-off și strângeri independente de fonduri.

Restructurarea a făcut parte dintr-un efort de ani de zile, de a construi o structură corporativă mai agilă, a spus Alibaba, în declarația sa.

Acesta inversează un impuls de centralizare, început în jurul anului 2018, când Ma a căutat să aducă filialele și afiliații companiei într-o aliniere mai strânsă, parte a așa-numitei "Economii Alibaba".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te