Germania: Ne-am gândit la consecințele excluderii Rusiei din SWIFT, nu suntem împotrivă

DE Lidia Moise | Actualizat: 25.02.2022 - 23:16
Christian Lindner și Bruno Le Maire / L Express

Germania nu se opune scoaterii Rusiei din SWIFT, spune ministrul Finanțelor Christian Lindner, ezitarea poate fi explicată din nevoia de evaluare a consecințelor.   Iar omologul său francez Bruno Le Maire, spune că e o opțiune de ultimă instanță.

SHARE

Miniștrii europeni de finanțe au cerut Băncii Centrale Europene și Comisiei Europene să evalueze impactul excluderii Rusiei din SWIFT. Rămâne o opțiune, de ultimă instanță, dar trebuie evaluate consecințele.

Miniștrii de finanțe europeni s-au reunit astăzi în cadrul Ecofin, păstrând discreția în privința unei decizii asupra a ceea ce analiștii numesc ”sancțiunea nucleară”. Este însă clar că au discutat chestiunea, așa cum reiese din textul comunicatului, care, fără a face directă referire la SWIFT, arată că au cerut evaluări ale Băncii Centrale Europene (BCE) și ale Comisiei Europene privind viitoarele sancțiuni.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Cum trăiește războiul un american a cărui casă din Kiev a fost distrusă de ruși

”Am cerut Comisiei Europene și BCE să evalueze consecințele tăierii în continuare a accesului instituțiilor rusești la sistemul financiar. Toate opțiunile sunt pe masă”, se arată în comunicatul oficial al Ecofin.

Bruno Le Maire, ministrul francez de finanțe a preluat mesajul Ecofin și a declarat, pentru presa franceză, că ”excluderea Rusiei din SWIFT rămâne o opțiune pe agenda CE, dar ca o măsură de ultimă instanță”.

Ministrul german de Finanțe Christian Lindner a declarat, la finalul întâlnirii Ecofin, că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie intensificate. ”Suntem deschiși să excludem Rusia din sistemul internațional de plăți SWIFT. Doar pentru că ne-am gândit la consecințele excluderii Rusiei din SWIFT nu înseamnă că suntem împotriva ei, a spus Lindner, citat de presa germană

. ”La Consiliul European de aseară, liderii au convenit asupra măsurilor restrictive care vor impune consecințe masive și grave asupra Rusiei. Noi, miniștrii de finanțe, vom implementa imediat aceste sancțiuni financiare și economice. Aceste sancțiuni vor dura atât timp cât este necesar și vor fi completate cu decizii suplimentare”, mai arată comunicatul. Eventualele efecte negative ale sancțiunilor asupra statelor europene vor fi atenuate de unitatea membrilor UE și ”de puterea economiei noastre europene, se arată în comunicatul Ecofin.

” Vom lua măsuri adecvate pentru a limita consecințele asupra cetățenilor și afacerilor noștri”, conchide comunicatul Ecofin.

Marea Britanie, atât prin vocea premierului Boris Johnson, cât și prin cea a ministrului apărării Robert Wallace, face presiuni puternice pentru excluderea Rusiei din sistemul SWIFT, considerată a fi cea mai dură lovitură aplicată Kremlinului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te