Cea mai mare economie a Europei are mari probleme economice, din cauza Băncii Centrale Europene

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.01.2024 - 18:23
Cea mai mare economie a Europei are mari probleme economice, din cauza Băncii Centrale Europene - Foto: Profimedia Images

Cea mai mare economie a Europei are mari probleme economice, din cauza Băncii Centrale Europene. Decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a menține ratele dobânzilor la niveluri-record, de joi (26 ianuarie), a stârnit temeri.

SHARE

Cea mai mare economie a Europei are mari probleme economice, din cauza Băncii Centrale Europene. Decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a menține ratele dobânzilor la niveluri-record, de joi (26 ianuarie), a stârnit temeri, cu privire la impactul acesteia asupra Germaniei.

Aceasta arată semne tot mai mari de slăbiciune, pe fondul unei scăderi a producției și a încrederii întreprinderilor.

Germania are mari probleme economice, din cauza Băncii Centrale Europene

BCE a majorat ratele în zece ocazii consecutive, între iulie 2022 și septembrie 2023, după ce invazia Ucrainei, de către Rusia, a dus la creșterea prețurilor în toată Europa, ducând rata de referință la facilitatea de depozit de la -0,5% la 4,0%.

Reducerea presiunilor asupra prețurilor a determinat banca să întrerupă majorările ratelor, la cele două întâlniri anterioare, din octombrie și decembrie.

Decizia băncii a venit a doua zi după ce Institutul ifo, un think-tank din München, și-a retrogradat previziunile privind PIB-ul pentru 2024 pentru Germania, cea mai mare economie a Zonei Euro, de la 0,9%, la 0,7%.

Citeşte şi: Germania își pregătește populația de o periadă economică complicată. Cere unitate

Săptămâna trecută, Oficiul Federal de Statistică al țării a raportat că economia germană s-a micșorat cu 0,3%, anul trecut.

Rasmus Andresen (Verzi/ALE), un membru german al Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European, raportor pentru raportul anual al Parlamentului privind BCE, în 2022, a condamnat decizia BCE, ca fiind foarte dăunătoare, în ciuda faptului că a fost anticipată.

„Știm cu toții că, dacă economia germană este bolnavă, atunci economia Europei este bolnavă, deoarece Germania are un rol economic destul de dominant în Europa”, a spus Andresen, pentru Euractiv.

Citeşte şi: Germania analizează raționalizarea gazelor, iar Franța revine la cărbune

„Cred că [decizia este greșită], mai ales într-un moment în care cea mai mare economie a Europei este într-o recesiune și, de asemenea, într-un moment în care trebuie să vedem mult mai multe investiții, atât private, cât și publice, pentru a ne transforma economia într-una mai ecologică”, a adăugat el.

Conform celor mai recente cifre publicate de Eurostat, biroul oficial de statistică al UE, inflația anuală a fost în decembrie de 2,9%, în creștere față de rata din noiembrie, de 2,4%, dar cu mult sub rata maximă de 10,6%, atinsă în octombrie 2022. Rata-țintă este de 2%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te