Berlinul a declanșat cea de-a doua dintre cele trei etape ale planului său pentru a face față penuriei de gaze după ce gigantul energetic Gazprom, controlat de Kremlin, cel mai mare exportator de gaze al țării, a redus livrările prin conducta Nord Stream cu aproximativ 60%.
Rezervele de gaze ale Germaniei sunt la 58% din capacitate, iar Guvernul se așteaptă acum la o penurie de gaze până în decembrie, dacă nu se va înregistra o creștere a livrărilor, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.
Cea de-a doua etapă, denumită „nivel de alarmă", este o condiție prealabilă pentru ca Guvernul să pună în aplicare unele dintre măsurile de economisire a gazelor pe care le-a anunțat, inclusiv crearea de stimulente financiare pentru companiile care consumă mai puțin gaz.
Raționalizarea, care ar urma să vină în cea de-a treia etapă, s-ar concentra asupra industriei și ar putea avea un impact sever asupra companiilor care folosesc gazul ca materie primă pentru producție și combustibil, adăugând presiune pe cea mai mare economie a Europei, au avertizat economiștii și directorii de companii.
Franța este posibil să repornească centralele electrice pe cărbune pentru a face față crizei energetice alimentate de războiul dintre Rusia și Ucraina, potrivit RTL.
Citește și
VIDEO Buget istoric pentru Pentagon. Cum arată cea mai performantă navă expediționară
Putin își bagă greii în prima linie: Generalul Pavel mănâncă cinci mese pe zi stropite cu vodcă
Ministerul pentru Tranziția Energetică a propus repornirea centralei Emile Huchet din Saint-Avold (Moselle) „ca măsură de precauție, având în vedere situația din Ucraina", potrivit raportului.
Ministerul nu exclude „funcționarea centralei de la Saint-Avold pentru câteva ore în plus, dacă vom avea nevoie de ea iarna viitoare".
Centrala va produce aproximativ 1% din energia electrică a țării.
Inițial, aceasta era formată din șase unități pe cărbune, dintre care doar una, care producea 647 de megawați, a fost operațională până în martie. Centrala Cordemais din Loire-Atlantique este ultima centrală electrică pe cărbune care mai este operațională și este posibil să fie activă până în 2024.
Parisul s-a angajat să adopte o politică "zero cărbune" prin închiderea tuturor centralelor electrice pe cărbune în acest an. Însă, criza energetică declanșată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a pus în pericol aprovizionarea cu energie electrică și a crescut prețul combustibililor.
Compania de stat Electricite de France (EDF) se confruntă cu o criză de energie, având în vedere că producția de energie nucleară este mai mică. În prezent, capacitatea de producție nucleară este de 76%, deoarece cel puțin o duzină din cele 56 de reactoare sunt închise pentru lucrări de întreținere și reparații.
Pentru a evita întreruperile de curent în timpul iernii, când consumul de electricitate este cel mai ridicat din cauza nevoilor crescute de încălzire, ministerul se întoarce la energia pe cărbune.