FOTO&VIDEO Lotul de 37 de km din Autostrada Sibiu – Pitești ce costă un miliard €. Finalizat, 2026

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.05.2021 - 00:19

Lotul al treilea din Autostrada Sibiu – Pitești nu are, deocamdată, un câșțigător. Ne aflăm în momentul de preselecție al constructorilor. Realist, termenul de finalizare ar fi 2026-2027. Este cel mai greu tronson.

SHARE

Citește și: Înființarea unei forțe militare de reacție rapidă a UE, propunere a 14 state din blocul comunitar

Filmare informativa a zonei pe unde va trece Lotul 3 - Autostrada A1 - Sibiu Pitesti, a scris Radu Ignat care a realizat filmarea.

Pe lotul 3 între Cornetu și Tigveni nu este încă un constructor. Lotul are 37 de kilometri și va costa aproape 5 miliarde de lei. A început o licitație de precalificare pentru alegerea a 6 constructori finaliști.

Termenul de finalizare este, potrivit CNAIR, anul 2025. Durata contractului este de 14 luni perioada de proiectare și 59 de luni execuția. Un calcul simplu arată că e nevoie de 5 ani pentru construcție, astfel că deschiderea tronsonului în 2025 pare improbabilă. Mai realist ar fi termenul de 2026-2027. Este cel mai greu tronson având 95 de poduri și pasaje, un tunel de 1,7 kilometri și un ecoduct.

Lotul 2 între Boița și Cornetu are 31 de kilometri și se speră că va fi finalizat în 2025. Proiectul este întârziat, iar CNAIR confirmă acest aspect, procedura de licitație pentru atribuirea contractului de proiectare fiind demarată în februarie 2021. În septembrie va fi anunțat numele constructorului.

Citește și: FOTO&VIDEO Traseul complet al Autostrăzii Sibiu – Pitești de pe Valea Oltului. Finalizat, în 2025

Câștigătorul execuției lotului 4 al autostrăzii Sibiu Pitești, 10 km între Tigveni și Curtea de Argeș, a fost anunțat luna trecută. Este vorba de compania Porr. Vestea proastă este că, imediat, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis contestația depusă de constructorul italian Rizzani de Eccher la licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii Tigveni – Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu – Pitești.

Pe lotul 5, care are 31 de kilometri și va costa 1,7 miliarde de lei, vor lucra italienii de la Astaldi. În iunie 2020 a început proiectarea care ar trebui să se termine în această vară. Deschiderea autostrăzii este programată pentru 2025.

Citește și: FOTO&VIDEO Traseul complet al Autostrăzii Sibiu – Pitești de pe Valea Oltului. Finalizat, în 2025

Pe lotul 1 între Sibiu si Boița construiește Porr, iar stadiul fizic ajunge la aproape 35%. Valoarea proiectului este de 620 de milioane de lei, iar lungimea lotului este de 13 kilometri. S-au efectuat plăți pentru 27% din lucrări, potrivit datelor de la CNAIR consultate de Newsweek România.

Citește și: FOTO&VIDEO Autostrada Sibiu – Boița, în filmări comparative, la 50 zile distanță. Deschidere 2022

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.