FOTO&VIDEO Traseul complet al Autostrăzii Sibiu – Pitești de pe Valea Oltului. Finalizat, în 2025

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.05.2021 - 00:02

Lucrările nu au început pe lotul 2 al Autostrăzii Sibiu – Pitești. Dar traseul viitoarei autostrăzi e cunoscut și a fost filmat integral.

SHARE

Citește și: FOTO&VIDEO Pe Autostrada Sebeș – Turda abia se asfaltează podul peste Mureș. PSD: Finalizată în 2016

O filmare care sa ramana ca amintire cum arata Valea Oltului inainte de construirea Autostrazii A1 Sibiu Pitesti. Filmarea incepe aproape de Manastirea Cornet de deasupra barajului (zona Copaceni - Tutulesti) si se termina la Boita, a scris Radu Ignat care a și realizat filmarea.

Citește și: VIDEO Al doilea șantier se deschide pe Autostrada Sibiu – Pitești. Are 31 km și va fi gata în 2025

Lotul 2 între Boița și Cornetu are 31 de kilometri și se speră că va fi finalizat în 2025. Proiectul este întârziat, iar CNAIR confirmă acest aspect, procedura de licitație pentru atribuirea contractului de proiectare fiind demarată în februarie 2021. În septembrie va fi anunțat numele constructorului.

Pe lotul 1 între Sibiu si Boița construiește Porr, iar stadiul fizic ajunge la aproape 35%. Valoarea proiectului este de 620 de milioane de lei, iar lungimea lotului este de 13 kilometri. S-au efectuat plăți pentru 27% din lucrări, potrivit datelor de la CNAIR consultate de Newsweek România.

Traseul complet al Autostrăzii Sibiu – Pitești de pe Valea Oltului

Pe lotul 3 între Cornetu și Tigveni nu este încă un constructor. Lotul are 37 de kilometri și va costa aproape 5 miliarde de lei. A început o licitație de precalificare pentru alegerea a 6 constructori finaliști.

Termenul de finalizare este, potrivit CNAIR, anul 2025. Durata contractului este de 14 luni perioada de proiectare și 59 de luni execuția. Un calcul simplu arată că e nevoie de 5 ani pentru construcție, astfel că deschiderea tronsonului în 2025 pare improbabilă. Mai realist ar fi termenul de 2026-2027. Este cel mai greu tronson având 95 de poduri și pasaje, un tunel de 1,7 kilometri și un ecoduct.

Câștigătorul execuției lotului 4 al autostrăzii Sibiu Pitești, 10 km între Tigveni și Curtea de Argeș, a fost anunțat luna trecută. Este vorba de compania Porr. Vestea proastă este că, imediat, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis contestația depusă de constructorul italian Rizzani de Eccher la licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii Tigveni – Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu – Pitești.

Citește și: VIDEO Autostrada București: avans de 6% pe 16 kilometri. Pe 86 km se stă. Inaugurări, după 2023

Pe lotul 5, care are 31 de kilometri și va costa 1,7 miliarde de lei, vor lucra italienii de la Astaldi. În iunie 2020 a început proiectarea care ar trebui să se termine în această vară. Deschiderea autostrăzii este programată pentru 2025
 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.