FOT& VIDEO De la licitație la finalizarea unei șosele de centură de 20 de kilometri trec 7 ani

DE Petre Bădică | Actualizat: 03.09.2020 - 23:36
Pro Infrastructura / Centura Satu Mare

Proiectele de infrastructură rutieră se desfășoară în ritm de melc. Astăzi, ni se promite că Varianta Ocolitoare a orașului Satu Mare va fi finalizată cu o medie de 3 kilometri asfaltați pe an.

SHARE

„Pe centura Municipiului Satu Mare în lungime de 20 de km începută în 2018 lucrările avansează într-un ritm rezonabil.

Față de vizita noastră de la mijlocul lunii iulie observăm progrese atât la principalele structuri ale proiectului, cât și la terasamente, asfalt sau la sistemul de scurgere a apelor. Ce se lasă în continuare așteptată este relocarea”, scrie Asociația Pro Infrastructura care prezintă imagini dar și o înregistrare video.

Trei ani de pregătiri

Potrivit datelor oficiale consultate de Newsweek România, Varianta de Ocolire Municipiului Satu Mare are doar 19,54 de kilometri. Valoarea contractului este de 304 milioane de lei și de el se ocupă ascocierea INERA SpA Collini Lavori SpA - Via Design SR. Documentele Companiei de Autostrăzi spun că pe 30.06.2017 asocierea a început „Servicii de Proiectare”, iar un an mai tîrziu, la 28.06.2018 a demarat „executie lucrari”.

Stadiul lucrărilor este de numai 44,5%, iar plăți s-au făcut în avans pentru echivalentul a 53% din lucrare.

CNAIR susține că va fi finaliza lucrarea în luna iulie a anului viitor, un termen extrem de optimist.

În iulie 2021, când are termen de finalizare Șoseaua de centură Satu Mare, vor fi trecut 7 ani de când Ministerul Transporturilor a lansat caietul de sarcini pentru acest proiect.

Licitație din 2014

În toamna lui 2014, satmareanul.net anunța că: „Lucrările la centura ocolitoare a municipiului Satu Mare au fost scoase la licitație de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Anunțul a fost postat azi, 19 septembrie 2014, pe site-ul de achiziții publice al Guvernului. Termenul limită de depunere a ofertelor este 10 noiembrie, iar licitația va avea loc în data de 11 noiembrie.”

Peste un an, în noiembrie 2015 aflăm cine va construi Șoseaua de Centură. „Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru centura de ocolire a municipiului Satu Mare a fost semnat la finele săptămânii trecute. Antreprenorul proiectului este Asocierea Itinera SpA – Collini Lavori SpA – Via Design SRL. Lucrările vor fi proiectate de Via Design SRL”, potricit arenaconstruct.ro.

A fost nevoie să treacă un an și jumătate până la începerea efectivă a lucrărilor.

Ce probleme are Varianta Ocolitoare Satu Mare (documente)

„Ordinul de incepere al lucrarilor autorizate a fost emis in data de 28.06.2018. Motivul intarzierilor in executie este cauzat de:

- identificarea unor retele de utilitati suplimentare pentru care Antreprenorul a inaintat documentatia necesara HG exproprieri suplimentare – utilitati in vederea initierii procedurii de expropriere.

- avize obtinute din partea detinatorilor de utilitati conditionate de obtinerea terenului

- lipsa drumuri colectoare.

- Imposibilitatea demolarii unor Imobile ce nu se regasesc in HG-ul de expropriere.”, potrivit documentelor,

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te