Financial Times: Fondul de redresare e o realizare imensă pentru UE

DE Adelina Sahlean | 23.07.2020 - 10:08
Foto: Reuters

Acordul UE privind un fond de redresare de 750 de miliarde de euro, cuplat cu un nou buget pe șapte ani de 1.074 (o mie șaptezeci și patru) de miliarde de euro, este un moment epocal pentru integrarea europeană.

SHARE

Fondul ar trebui să fie temporar. Noile impozite propuse la nivelul UE, începând cu unul pe deșeuri din plastic nereciclate, e improbabil să fie suficiente pentru a acoperi cele 750 de miliarde, și cu atât mai puțin un instrument financiar permanent. E destul de departe de o uniune fiscală sau de un autentic moment hamiltonian [transformarea coloniilor americane în statul federal SUA – n.trad.]. Și totuși, în numai câteva luni UE a adoptat transferurile fiscale de urgență. Ele vor ameliora tensiunile de pe piața unică prin aceea că le vor permite guvernelor să-și susțină angajații și firmele pe parcursul redresării. Mai important chiar, ele vor contribui la fundamentarea uniunii monetare. În termeni de percepții ale pieței privind viabilitatea monedei euro pe termen lung, acest acord e unul epocal.

După o opoziție puternică din partea celor „Patru Frugali” (Olanda, Austria, Suedia și Danemarca), componenta de subvenții a fondului a fost redusă de la 500 la 390 de miliarde de euro, echivalând cu 3% din PIB-ul UE. Dar totalul alocat țărilor membre a fost conservat, deci fondul își menține funcția de redistribuire. Spania și Italia ar putea primi cam 5% din propriul PIB în următorii trei ani.

Banii vor fi alocați fără acel gen de supervizare împovărătoare care a otrăvit relațiile dintre UE și Grecia în cursul crizei datoriilor. Guvernele ar trebui să-și întocmească propriile planuri de redresare, inclusiv măsuri de încurajare a creșterii. Dacă o capitală se va îndoi de angajamentul alteia în privința reformelor, ea va putea întârzia plățile până la trei luni și poate supune chestiunea dezbaterii liderilor UE. E o rețetă pentru certuri interminabile la reuniunile UE, dar cel puțin nu constituie acel veto național asupra planurilor de cheltuieli pe care îl ceruse Olanda.

Acordul asigură un stimul mare și aplicat la momentul potrivit, dar vine la pachet cu costuri pentru alte elemente ale bugetului, care vor afecta UE pe termen lung. Pentru a acomoda insistența celor „Patru Frugali” de a se reduce subvențiile, liderii au convenit să taie bani necesari pentru recuperare de la cercetare și tranziția verde, care în mod normal constituie priorități pentru guvernele nordice. Celor „Patru Frugali” li s-au promis de asemenea rabaturi mult mai mari la contribuțiile lor bugetare, un mecanism dăunător care datează de pe vremea lui Margaret Thatcher și care a contribuit mult la otrăvirea discuțiilor despre bugetul UE. După unul dintre calcule, Franța va trebui acum să plătească 15 miliarde de euro în plus la bugetul UE din cauza acestor rabaturi mai mari.

Acordul a fost totodată convenit cu prețul ambiguității în ce privește condiționarea fondurilor UE de statul de drept. Liderii au convenit că violarea statului de drept într-o țară poate fi stabilită prin vot de majoritate calificată, însă arhitectura precisă a acestui mecanism necesită aprobarea unanimă a guvernelor UE.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te