"Principalele acțiuni recomandate sunt: reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) și a accizelor pentru energie și sprijinul direct pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili. În plus, până la sfârșitul anului, Comisia Europeană va propune o reformă a pieței gazului, care să asigure necesitățile de consum pe termen lung.
În cadrul grupului politic parlamentar din care fac parte, PPE, susținem crearea unei platforme comune UE de achiziție și de stocare a gazului. Aceasta ne-ar permite să cumpărăm gaz la prețuri avantajoase și să creăm rezerve, inclusiv rezerve pentru situații de urgență precum cea actuală.
România a propus ieri, alături de Cehia, Franța, Grecia și Spania, o abordare pe cinci piloni pentru gestionarea creșterii prețurilor la energie, potrivit unei declarații comune transmise de miniștrii economiei și finanțelor. Mai exact, s-a propus:
- acțiune comună la nivel european pentru a coordona răspunsurile naționale și pentru a reacționa imediat la creșterile importante ale prețurilor;
- investigarea funcționării pieței europene a gazului pentru a înțelege de ce cantitățile contractate de gaze au fost insuficiente;
- cooperarea în ceea ce privește achizițiile și depozitarea gazului;
- reforma pieței angro de energie electrică, pentru a stabili o legătură mai bună între prețul plătit de consumatori și costul mediu de producție al energiei electrice;
- obținerea independenței energetice prin investiții în diversificarea aprovizionării cu energie și reducerea cât mai curând posibil a dependenței europene de țările exportatoare de gaze. Electricitatea obținută cu emisii reduse de carbon, precum energia eoliană și solară, vor juca un rol cheie în diversificarea aprovizionării cu energie.
- asigurarea unui preț mai predictibil al carbonului și evitarea volatilității excesive pentru a le oferi părților interesate, publice și private, oportunitatea de a-și planifica din timp și de a-și deplasa investițiile către activități cu emisii reduse de carbon.", a completat europarlamentarul PNL.