Eurelectric atenționează: Reţelele UE de energie au nevoie de peste 375 mld. € până în 2030

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.07.2021 - 17:37
Reţelele UE de energie au nevoie de peste 375 mld. € până în 2030. / Foto: electricalengineeringinfo.com

Eurelectric solicită UE şi factorilor de decizie să elaboreze o strategie de electrificare totală din surse verzi pentru decarbonarea economiei, arătând că reţelele de electricitate vor avea nevoie de investiţii între 375 şi 425 de miliarde de euro până în 2030.

SHARE

"Electrificarea directă este o soluţie foarte eficientă pentru a renunţa treptat la combustibilii fosili şi a reduce emisiile de CO2. Factorii de decizie trebuie să facă paşi rapizi şi decisivi pentru a pune electricitatea curată în mijlocul transformării", a declarat Jean-Bernard Levy, preşedintele Eurelectric.

Oficial: Comisia Europeană a propus interzicerea mașinilor pe benzină și motorină din 2035

Patru zone indispensabile pentru succesul tranziţiei

În primul rând, electrificarea este coloana vertebrală a oricărei strategii sustenabile de decarbonare, în sectoare precum transportul, încălzirea sau industria, în paralel cu reducerea taxelor pentru electricitate.

În al doilea rând, capacităţile din surse regenerabile ar trebui cel puţin dublate, pentru a decarbona sectorul energetic şi a acoperi necesarul crescut de energie curată.

Investiţiile în acest sector au nevoie de cadre fiscale şi de reglementare coerente, predictibile, stabile şi transparente.

Citește și: UE extinde piaţa certificatelor de poluare cu transportul maritim, pentru a-şi atinge obiectivele

Eurelectric menţionează şi importanţa unui sistem robust de tranzacţie a certificatelor de emisii. La fel de necesară este şi eliminarea oricăror intervenţii politice.

Al treilea principiu la care se referă organizaţia de electricitate este infrastructura de reţea, care are nevoie de proceduri simple şi rapide pentru a susţine succesul decarbonării.

Rețelele vor trebui să suporte 40-50 de milioane de pompe de căldură şi 40-70 de milioane de vehicule electrice

În al patrulea rând, sunt necesare investiţii în digitalizarea sistemului de distribuţie. Până în 2030, 375-425 de miliarde de euro sunt necesare pentru a susţine operatorii de reţea să primească 500 GW de electricitate regenerabilă suplimentară, adică jumătate din întreaga capacitate europeană, pentru a alimenta 40-50 de milioane de pompe de căldură şi 40-70 de milioane de vehicule electrice.

Citește și: UE vrea să majoreze ponderea regenerabilelor în mixul energetic până la 40% în 2030

"Dacă vrem să putem livra cantităţile necesare de electricitate pentru decarbonarea economiei, asigurând în acelaşi timp rezilienţa şi siguranţa în aprovizionare, avem nevoie de investiţii masive în tehnologii de decarbonare, de energie regenerabilă, de stocare şi soluţii de digitalizare. De asemenea, avem nevoie şi de un cadru legal care să ne ajute să accelerăm electrificarea sectoarelor", a mai spus preşedintele Eurelectric. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te