Economistul Cristian Păun: Deprecierea leului este efectul politicii economice aberante a PSD

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 23.02.2020 - 09:46
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Profesorul de economie Cristian Păun a explicat că recenta depreciere a euro este cauzat de politica aberantă a guvernelor PSD și nu are legătură cu criza politică actuală.

SHARE

„Leul a luat-o razna cică. Nu a luat-o dar acum ăia de erau portavocea știrilor pozitive pentru Dăncilă & co. trebuie să își arate loialitatea. Câinele nu pleacă de la măcelărie, nu?

Nu poți crește în înălțime dacă te tragi de păr. Deprecierea de azi, și de ieri, este efectul unei politici economice aberante, ilogice și marginală în gândirea economică: creșterea prin costuri numită pompos #wageledgrowth, o variantă a marxismului economic și un corolar al keynesismului. O spunem de la început, de când am văzut asta în programul de guvernare. De atunci am spus: inflație, deficit, depreciere a cursului de schimb.

Citește și Maxim istoric. Euro a doborât pragul de 4,8 lei

Argumentele de atunci sunt valabile și astăzi căci sunt teoretice: #wageledgrowth => creștere din pix a veniturilor, mai ales salariale (salarii bugetari, salariul minim) => impulsionare artificială a cererii agregate => producția internă (oferta) nu crește pentru că bugetarii nu se apucă de producție (seduși de salariile mai mari), nu pleacă în privat (sunt mai bine plătiți la stat) și din privat migrează mulți la stat sau afară + producția internă nu crește pentru că au creacut costurile prin salariul minim => ofertă mai mică internă față de cererea artificial creacută generează INFLAȚIE și IMPORTURI mai mari (care au mai temperat din inflație într-o primă fază) => diferențialul de inflație (inflația la noi mai mare ca în zona Euro) și deficitul comercial pun presiune pe CURSUL DE SCHIMB.

Deprecierea de azi e un fenomen de lunga durată, își are rădăcinile în erorile din trecut. E costul plătit pentru iluzia că poți crește dacă te tragi de păr. E consecința directă a #wageledgrowth. A unei fracturi logice. Pentru care vom plăti toți și nu puțin”, a scris Cristian Păun.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -