Două proiecte care separă USR-PLUS de PNL

DE Mircea Marian | Actualizat: 18.12.2020 - 11:21
Cristina Prună și Claudiu Năsui Foto: Facebook

Există două proiecte care diferențiază USR-PLUS de liberali și asupra cărora inițiatorii, Claudiu Năsui și Cristina Prună, ar putea insista, dacă cele două partide vor ajunge să guverneze împreună.

SHARE

Proiectele economice și financiare ale liberalilor și ale celor din formațiunea condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș sunt, în mare măsură, asemănătoare. De exemplu, ambele partide anticipează o reformă a ANAF. Se observă mai degrabă diferența de limbaj: mai direct la USR, mai tehnic și mai prudent la PNL. Newsweek România vă prezintă și câteva deseobiri fundamentale de viziune între cele două structuri. 

“Zero taxe pe salariul minim“ 

Unul din proiectele cele mai puternic susținute de USR, dar cu care PNL nu pare a fi de acord, este “zero taxe pe salariul minim“. Concret: toate taxele, fie că sunt impozite sau contribuții obligatorii, vor fi calculate de la nivelul unui salariu minim în sus. Astfel, primii 2.230 de lei pe care un cetățean român îi câștigă îi vor reveni în totalitate, explică USR-PLUS.

Toate taxele, la cotele din prezent, se vor aplica de la nivelul unui salariu minim în sus, pentru bucata din salariu care depășește un salariu minim. “Impactul bugetar al reducerii impozitării muncii făcută astfel este mai mic decât creșterea cheltuielilor care a avut loc an de an în România“, a susținut deputatul USR Claudiu Năsui, cel care a lansat această idee.

 “O idee concepută prost“ 

Însă un economist apropiat PNL, Cristian Păun, a criticat dur această idee.

“Zero Taxe oferă “gratis” sănătate, pensii și învățământ  Gratuitatea e pusă, nedrept, progresiv și haotic în spinarea celor cu venituri peste un anumit nivel. Este tot despre cel care pescuiește mai mult în cetate. Este redistribuție. Despre luat de la unii și dat la alții. De la unele și dat la altele. Pe criterii scoase din pălărie sau vagi. Prin stat și politicieni. E despre unii, nu despre alții.

Zero Taxe e o idee frumoasă. Împachetată bine. Concepută însă prost. Menită să compromită ideea de libertate și liberalism economic. Să aibă efecte contrare celor scontate. Să ne împingă mai mult spre stânga. Reformele vor cădea în derizoriu. Libertatea va deveni și mai abitir cauza tuturor relelor.

Ordinea corectă și logică e: “Stat care tinde spre zero” duce la “Taxe care tind către zero”. Nu invers. Zero Taxe, așa cum a fost concepută, nu este despre mai multă libertate, ci despre mai multă egalitate.

Friedman spune clar: vei avea mai puțin din ambele când pui egalitatea în fața libertății“, a scris Păun, pe Facebook.

Păun este președintele Fondului Național de Garantare pentru IMM-uri.  

Profitul din Marea Neagră, spre pensii 

Cristina Prună este cea care a lansat un alt proiect susținut doar de USR: folosirea fondurilor obținute din exploatarea gazelor din Marea Neagră pentru investiții, prin Pilonul 2 de pensii obligatorii administrate privat. “USR propune ca fondurile de Pilon 2 să investească cel puțin 50% din suma provenită în produse financiare (acțiuni și obligațiuni) emise de companii care investesc în proiecte viabile din energie (...) energie regenerabilă și petrochimie (...) cu respectul normelor de mediu europene“, scrie în programul USR-PLUS de guvernare.

Pe scurt, profitul statului român după exploatarea gazelor din Marea Neagră ar fi gestionat/ investit de administratorii fondurilor private de pensii. În ceea ce privește impactul măsurii, USR-PLUS scrie, sec: “Impact pozitiv“.

USR susține că acesta este modelul norvegian, adaptat situației din România. Fondul suveran al Norvegiei a fost alimentat cu încasările din petrol ale statului, pentru a oferi țării un viitor dincolo de exploatarea resurselor fosile. Este administrat de banca centrală, iar în 2019 a generat pentru fiecare cetățean norvegian 34.000 dolari americani. 

PNL așteaptă alegerile 

Programul PNL este extrem de sec în privința gazelor din Marea Neagră și anunță doar: “Modificarea și completarea Legii offshore nr.256/2018 în vederea creșterii competitivității antreprenorilor economici din România“.

Documentul PNL nu oferă nici un fel de alte detalii.

“Nu ne putem asuma ca Guvern modificări la Legea Offshore şi să fie modificată în Parlament, mai ales că, uitaţi-vă, suntem într-un proces electoral în desfăşurare şi nu cred că este un moment prielnic. Nu avem în acest moment o majoritate în Parlament şi gândiţi-vă că discutăm cu un Parlament care a interzis timp de doi ani de zile vânzarea oricăror active, acţiuni la orice companie a statului român", a afirmat, în toamnă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, pentru a explica de ce guvernul liberal nu arată clar ce intenționează să facă cu legislația offshore.

Un draft al unui nou proiect ar fi deja redactat de ministerul Economiei, a arătat un secretar de stat din acest minister, dar el va fi supus dezbaterii publice abia după alegeri.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te