Dezordine aparentă sau haos veritabil în relațiile comerciale internaționale?

DE Newsweek România | Actualizat: 11.07.2018 - 11:01

Aceasta este, acum, întrebarea principală a observatorilor și participanților la piață.

SHARE

O lume sub presiunea schimbării creează dificultăți noi pentru investitorii care ajung să simtă că intuiția sau reacția la variabilele macroeconomice nu mai sunt de ajuns. Este, în ultimii ani, tot mai mare nevoie de înțelegerea unor aspecte de ordin geopolitic, și de estimarea mizelor înfruntărilor comerciale dintre marile puteri. 

Straturile de incertitudine sunt multiple. SUA au atenția distribuită în funcție de ponderea deficitelor comerciale cu diferite țări sau regiuni, iar China ocupă un loc de frunte în topul preocupărilor, dar nu sunt scutite nici Germania, Japonia, Canada, Mexic sau alte state. 

Unele măsuri au fost deja impuse, precum taxe vamale mai mari pentru produse din aluminiu și oțel importate în SUA, sau bunuri variate, în valoare de 34 mld. de dolari importate din China. Totuși, amenințarea principală este în fața noastră: au fost aduse în discuție, pentru noi sancțiuni, sute de miliarde de dolari de produse importate din China, limitarea livrărilor de produse și servicii americane care includ tehnologie de ultimă oră sau limitarea investițiilor companiilor cu capital chinez în anumite sectoare din SUA.

În relația cu Europa, amplitudinea sancțiunilor a fost mai mică, iar replica Uniunii asimetrică, țintind un volum mai mic de importuri din SUA în raport cu cel penalizat de americani, dar alegând produse simbolice precum unele motociclete sau băuturi de tip whisky. Totuși, îngrijorarea semnificativă apare în jurul importurilor de automobile europene în SUA, vizate de asemenea de către americani. 

Alunecarea spre un război comercial ”total” nu este, în prezent, scenariul de bază al investitorilor. 

Deși dolarul a fost afectat de persistența acestor îngrijorări, în opinia noastră, nici el nu integrează în prețuri în totalitate, riscurile de ordin comercial, în timp ce piețele bursiere, vândute inițial agresiv în momentul veștilor despre sancțiuni și riposte în plan comercial, au devenit tot mai relaxate, în timp, reușind chiar să avanseze. Alegerile ”midterm” reprezintă un moment cheie. Dacă președintele nu reușește o victorie politică până atunci, republicanii riscă cel puțin pierderea controlului unei Camere.

 Iar modul în care China a structurat răspunsul său la majorarea taxelor vamale impusă de SUA vizează tocmai, prin efectul negativ asupra unor categorii de produse agricole, zone din bazinul electoral republican. Speranța piețelor pare a fi aceea că, în urma negocierilor, fie ele și cu unele etape mai dure, se va ajunge la o nouă stare de echilibru, și pragmatismul va prevala.

Bancherii centrali reprezentând instituțiile majore (Fed, BCE, Banca Angliei, Banca Japoniei) s-au arătat preocupați de tendințele protecționiste: Carney, guvernatorul Bank of England, a afirmat că în situația unui război comercial generalizat nici condițiile financiare nu ar mai fi la fel de robuste, nici politica monetară la fel de stimulativă, comparativ cu prezentul.

Efectul net al unui război comercial, având în vedere procesul de durată, este unul dificil de cuantificat, cu etape variate generând trenduri și contra-trenduri intermediare. Ceea ce se poate bănui, totuși, este că, între efectele asupra investitorilor se va afla o volatilitate suplimentară, suficient de impredictibilă încât să constituie o reală provocare la adresa profitabilității, din moment ce strategia de negociere pare a presupune ”forțări” ale unor măsuri și retrageri tactice, în vederea reconstruirii echilibrului general. 

Un alt scenariu, agresiv, în care dezordinea nu este doar aparentă, și care ar impune șarje succesive într-un război prelungit, mai puțin probabil în prezent, ar avea efecte considerabil nefavorabile asupra activelor bursiere, în special în anumite sectoare vulnerabile, temperând în cele din urmă ritmul de creștere al unor economii majore. Pe termen scurt, dacă ne uităm la reacția dolarului, în afara unor perioade limitate, impactul temerilor unui război comercial a fost negativ. 

Este probabil ca acest tip de efect să continue, amortizând sau chiar anulând impactul altfel favorabil al diferenței de abordare și poziționare în ciclul de politică monetară între Fed (SUA) și BCE (zona Euro).

În piețele bursiere, apropierea sezonului raportărilor, așteptat a oferi vești bune (diminuarea impozitelor de anul trecut se vede din plin, frâna sancțiunilor comerciale nu se vede puternic, încă, la nivelul trimestrului II) și o atitudine pragmatică și optimistă în privința persistenței riscului de război comercial au permis avansul indicilor din SUA, unii dintre aceștia, precum S&P500, la aproximativ 5% de vârful istoric, și o recuperare, e drept, vizibil mai lentă, față de minime, în bursele europene. Investitorii merg în prezent pe ideea unui scenariu favorabil: barierele comerciale impuse nu ar ajunge să fie foarte înalte, și nici foarte durabile. 

Ipoteza unui haos în relațiile internaționale pare a fi în prezent un fel de ”lebădă neagră” - ceea ce ar putea însemna o surpriză de proporții în piețe dacă s-ar contura mai clar scenariul agresiv. 

Astfel, dacă o parte consistentă din barierele comerciale discutate vor fi instalate, de o parte și de alta a Pacificului, sau vor fi afectate semnificativ livrările de automobile europene (UE estimează că o majorare cu 25 de puncte procentuale a tarifului vamal ar putea înjumătăți volumele), deteriorând relațiile între UE și SUA, investitorii ar putea alege să iasă de pe unele titluri vulnerabile la tensiuni comerciale (companii globale, companii de transport sau din domeniul auto, firme din domeniul agricol din SUA, între altele). 

Din moment ce reprezentarea unor astfel de titluri în indici bursieri din Germania sau SUA se face într-o pondere mai mare în decât în economia reală, indicii ar putea suferi ajustări semnificative în lunile următoare, semnalizând astfel o înăsprire a condițiilor financiare și către restul economiei, în logica bursei percepută drept barometru și anticipator al dinamismului viitor al economiei. 

Dolarul ar putea avea de suferit, iar diminuarea apetitului pentru risc ar putea fi un factor favorabil francului elvețian, dar nefavorabil monedelor emergente. Potențialul dolarului de depreciere ar fi, pe de altă parte, limitat în cele din urmă de continuarea programului de absorbție a lichidității și majorare a dobânzii în SUA - deși, într-o ipoteză a unor măsuri foarte agresive, Fed ar putea amâna unele măsuri pentru a îmblânzi atmosfera în economie.

În orice variantă, traderii vor avea puține șanse de plictiseală, iar investitorii vor înregistra o doză de incertitudine suplimentară în vacanța de vară. Dintre investitori, cei foarte prudenți și-ar putea ajusta dimensiunea pozițiilor, cei cu apetit pronunțat ar putea sta la pândă pentru oportunități, în eventualitatea rezolvării tensiunilor comerciale majore, iar o altă categorie, cu un nivel de risc asumat între cele două menționate anterior, ar putea apela la diversificare geografică sau sectorială, în logica principiului cunoscut de diminuare a riscurilor.

Tranzacționează Acțiuni Clasice și ETF-uri cu XTB.


Claudiu Cazacu

Chief Strategist XTB România

_____________________

* Tranzacționarea de instrumente financiare derivate este riscantă. Pierderile pot depăși marja blocată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te