Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, într-un interviu pentru Financial Times.
Acestea sunt primele detalii despre noua taxă după anunțul sec și lipsit de informații suplimentare din pachetul legislativ propus săptămâna trecută de Comisia Europeană. Planul executivului european va intra în vigoare doar după aprobarea Parlamentului European și a Consiliului UE (care reunește statele membre), dar Austria a indicat deja că nu este de acord cu inițiativa Comisiei.
Comisarul Hahn a declarat pentru the Financial Times că nu există nici o altă soluție decât aceea de a permite Comisiei Europene să își constituite noi surse de venit, pe lângă cele existente din taxarea emisiilor de carbon. El a explicat că un buget diminuat al UE va fi insuficient pentru sprijinriea statelor grav afectate de pandemie, iar creșterea plăților făcute de statele net contributoare la buget e socotită de toate drept inacceptabilă.
Practic, dacă Parlamentul European (care a anunțat deja pe mai multe voci susținerea pentru plan) și Consiliul UE vor fi de acord cu propunerea Comisiei Europene, gradul de integrare în UE va crește, proporțional cu sporirea puterilor executivului european – instituție care nu este controlată direct de statele membre.
Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută un plan gigantic de susținere a statelor europene afectate de criză, propunând un fond special de 750 miliarde de euro (numit Next Generation EU), în plus față de viitorul buget multianual (MFF) de 1.100 miliarde de euro. România ar urma să primească circa 33 de miliarde de euro din acest nou instrument, potrivit calculelor inițiale, dacă propunerea Comisiei Europene va fi adoptată în această formă.