De ce nu vor să cheltuie europenii sutele de miliarde de euro puse de-o parte

DE Andrei Vasilescu | 12.06.2020 - 12:45
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Depozitele bancare ale gospodăriilor din primele patru mari economii din zona euro (Germania, Franţa, Italia, Spania) au crescut cu peste 100 de miliarde de euro în lunile martie şi aprilie, de trei ori mai mult decât ritmul mediu de creştere înregistrat în ultimul deceniu.

SHARE

Chiar dacă magazinele s-au redeschis în multe ţări, sondajele arată că oamenii nu sunt gata încă să facă cheltuieli mari, având în vedere creşterea şomajului şi riscul unui al doilea val de infecţii, arată o analiză Bloomberg

În aceste condiţii, există riscul ca relansarea economiei europene să nu aibă un impuls semnificativ din partea cererii interne.

Datele pe fiecare ţară arată că în Franţa, Italia şi Spania, unde coronavirusul a provocat peste 90.000 de decese, depozitele gospodăriilor au înregistrat o creştere semnificativă în ritm anual, potrivit Bloomberg. În schimb, în Germania, care a avut performanţe mai bune în ţinerea sub control a pandemiei, depozitele bancare nu au înregistrat o creştere neobişnuită.

Comisia Europeană a avertizat că, pentru o anumită perioadă, consumatorii ar putea continua să pună de-o parte o sumă mai mare din veniturile lor Deşi o intensificare a economisirii nu este un fenomen neobişnuit, rata economisirii în zona euro urcând şi în 2009 după care şi-a revenit, de data aceasta situaţia ar putea fi una diferită.  Economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, a declarat luna trecută că este "plauzibil ca argumentul preventiv să rămână unul semnificativ atât timp cât persistă incertitudinile legate de coronavirus".

Estimarile arată că abia ân 2022 consumul va reveni la nivelul de dinaintea crizei.

Această prudenţă şi faptul că un vaccin împotriva coronavirusului ar putea să fie disponibil abia la mijlocul anului următor se reflectă în cele mai recente prognoze economice ale BCE. Aceste estimări arată că, în zona euro, consumul privat ar urma să îşi revină în al doilea trimestru dacă restricţiile vor fi ridicate, dar va reveni la nivelul de dinaintea crizei abia în 2022. În paralel, economia zonei euro ar urma să se contracte cu 8,7% în 2020, pentru ca în următorii doi ani să înregistreze un avans de 5,2% respectiv 3,3%. Cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din economia Europei, sunt cruciale pentru relansare. În primul trimestru al acestui an, cheltuielile de consum au fost responsabile pentru două treimi din contracţia înregistrată de economia europeană.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -