Daraban (CCIR): Portul Constanța poate deveni hub comercial pentru companiile sud-africane

DE Alexandru Pop | 03.09.2021 - 14:09
Portul Constanța, hub comercial pentru companiile sud-africane/FOTO: CCIR

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit joi, 2 septembrie, vizita Ministrului Adjunct al Departamentului Relații și Cooperare al Africii de Sud, dl. Alvin Botes, aflat într-o vizită oficială în România.

SHARE

În cadrul acestei întâlniri, au fost abordate subiecte de interes major pentru mediul de afaceri din România și Africa de Sud și au fost identificate liniile optime de colaborare pentru ca volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări să crească pe termen mediu și lung.

„Portul Constanța poate deveni un hub logistic pentru operatorii sud-africani, care să deservească România și întreaga regiune. Din punctul nostru de vedere, transportul pe cale maritimă reprezintă cea mai viabilă soluție în perspectiva intensificării schimburilor comerciale dintre România și Africa de Sud. La nivelul Portului Constanța, activitățile sunt derulate de operatori portuari privați, însă administrația portului poate oferi spre concesiune terenuri ample din aceeași incintă. Totodată, Portul Constanța deține o capacitate de stocare de 5 milioane de tone de minereu de fier, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru producătorii sud-africani, să creeze stocuri în cadrul zonei libere a portului pentru a putea deservi mai rapid cererea de astfel de materie primă din România și nu numai”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban. 

„În prezent, Africa de Sud efectuează o recalibrare a diplomației economice pentru că începând cu 1 ianuarie 2021, a intrat în vigoare Acordul de Liber Schimb Continental African (AfCFTA), document care poate lărgi perspectiva de cooperare la nivel bilateral. Africa de Sud devine, astfel, o destinație propice pentru investitorii care urmăresc să-și dezvolte afacerile pe continentul african, putând astfel accesa facilitățile oferite de acord. Guvernul nostru are în intenție dezvoltarea unui nou port în zona de sud-est a Africii de Sud, astfel încât domeniul maritim și naval va deveni unul extrem de important în ceea ce privește cooperarea dintre cele două state”, a declarat ministrul adjunct al departamentului relații și cooperare al Africii de Sud, dl. Alvin Botes.

Potrivit datelor ONRC, valoarea totală al schimburilor comerciale România-Africa de Sud era de 168.92 milioane de euro la sfârșitul anului trecut și de peste 45 de milioane de euro la sfârșitul lunii martie 2021. La nivelul lunii august 2021, în România activau un număr de 51 companii sud-africane, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 5,2 milioane de euro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te