Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, despre regimul fiscal din România: Profund inechitabil

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 24.02.2021 - 12:32
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal/FOTO: Inquam Photos/Alexandru Busca

„Regimul fiscal în România este profund inechitabil, din două motive. Primul, are prea multe portițe, vă dau ca exemplu faptul că de mulți ani cota unică nu mai există. Și al doilea motiv: favorizează concurența fiscală neloial”, a spus președintele Consiliului Fiscal.

SHARE

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a mai vorbit despre sifonările de bani și risipirea resurselor în sectorul public. „Sunt de notorietate! Asta a propos de ce se întâmplă în Valea Jiului. Ar trebui creat un proiect mare, care va fi sigur finanțat de Comisie, pentru ca oamenii de acolo să poată trăi decent. Ar fi de nejustificat să nu facem așa ceva”, a mai declarat miercuri Dăianu.

Ce a mai declarat miercuri șeful Consiliului Fiscal:

Trebuie să ne re-examinăm regimul fiscal. Nu prin creșteri de taxe. Dar acest sistem fiscal nu răspunde marilor provocări din anii ce vin. Trebuie să ne trezim la realitate.

Corecția fiscală trebuia să înceapă în 2020 dar a fost stopată de pandemie. A spune că bugetul 2021 este unul al rațiunii. A-l compara cu bugetele din 2010 când s-au tăiat salariile este un non-sens. Nu puteam întârzia începutul acestei corecții, chiar dacă economia e într-o perioadă de convalescență. În 2019 aveam cel mai mare deficit primar din Uniune. Deficitul structural este de cel puțin 7% din PIB. Din cauza unei miopii a politicii bugetare aveam de la 19,5% venituri fiscale la jumătatea deceniului trecut am ajuns la 14,5% anul trecut. Asta în condițiile în care nu ne-am confruntat cu o catastrofă națională.

Noi lucram cu un scenariu de 4-6% al declinului economic în 2020. Dar avem această surpriză plăcută care ne face să ne reconsiderăm proiecțiile pentru 2021.

Avem o datorie publică de 46,7% din PIB. Drept este că s-a dorit să avem buffere și e foarte bine lucrul acesta. Va exista o reținere a oamenilor să se avânte în consum exploziv

Vedem pentru 2021 o creștere între 4-5% sau poate chiar mai mult, dar cu diferențe mari între sectoare. La nivelul UE s-au comis erori în asigurarea dozelor de vaccinuri. Cu toate acestea redresarea economică se desfășoară. Și asta se vede și în cotațiile obligațiunilor guvernamentale.

Nu cred că e realist să credem că vom putea intra în zona euro mai devreme de 2028-2029.

Dacă am fi dorit o corecție mai amplă am fi bruscat economia și am fi provocat alte stricăciuni. Important e cum facem această corecție. În 2024 ar urma să ne apropiem de 3% deficit bugetar pe metodologia ESA. Deficitul structural foarte mare ne obligă la măsuri de corecție, scrie HotNews.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.