Daea spune că Planul Naţional Strategic este gata, dar n-are cine să-l aprobe, toți sunt în vacanță

DE Bianca Iosef | Actualizat: 02.09.2022 - 14:35
Petre Daea, ministrul Agriculturii. FOTO: Octav Ganea / Inquam Photos

România este "în faza finală" cu Planul Naţional Strategic (PNS), iar toate cele peste 370 de observaţii făcute de Comisia Europeană au fost "prelucrate", însă nu au fost validate deocamdată din cauza vacanţei pe care au avut-o funcţionarii europeni.

SHARE

Până la 1 octombrie lucrurile ar urma să fie "foarte clare", a declarat vineri, la Arad, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Ministrul a spus, într-o conferinţă de presă, că la PNS "s-a lucrat mult, foarte atent" şi "este un document foarte laborios, schimbat mult faţă de politica agricolă comună pe ciclul 2014 - 2020, cu o deplasare mai accentuată spre mediu şi cu restricţii mai puternice din acest punct de vedere, dar cu o claritate mai bună din punct de vedere al proiecţiei pentru susţinerea fermierilor în perioada următoare".

Citește și: Amenzi de 20.000 de lei pentru cei care nu au înlăturat ambrozia de pe terenurile lor

"Suntem în faza finală cu acest Plan Naţional Strategic, el a fost încărcat în comunicarea cu Comisia Europeană, au venit o serie întreagă de observaţii, şi nu puţine, peste 370 de observaţii care au trebuit să fie prelucrate. Sperăm ca odată cu încheierea vacanţei celor de la Comisia Europeană să putem să validăm acest Plan Naţional Strategic. Sunt doar şapte ţări care au încheiat acest obiectiv, sunt 20 în prelucrarea datelor, între care şi România.

Citește și: VIDEO Ciucă: „Suntem cu cel puţin un pas în urma acţiunilor de propagandă ale Rusiei”

Nu este un termen anume, însă noi ne-am programat ca până la 1 octombrie lucrurile să fie foarte clare pentru România. Sunt clare la această dată pentru noi, nu sunt clare pentru Comisia Europeană. Şi spun că sunt clare pentru că toate observaţiile pe care le-a făcut Comisia Europeană noi le-am prelucrat şi am comunicat modificările care au fost necesare în viziunea Comisiei Europene. Însă nu au fost validate sau mai bine spus nu au fost autorizate aceste modificări pentru că au avut această perioadă de vacanţă", a explicat ministrul.

"Suntem pregătiţi cu tot Planul, nu avem nicio problemă din punct de vedere al interpretării corecte a obiectivelor pe care şi le-a introdus în conceptul general Uniunea Europeană şi pe care noi le-am asimilat, având în vedere specificitatea condiţiilor şi specificitatea agriculturii ţării româneşti" - a adăugat ministrul.

Ministrul Agriculturii este prezent vineri în Arad, unde a vizitat Târgul Agromalim, cel mai mare târg de agricultură organizat în ţară după Bucureşti, la care participă aproximativ 270 de firme din România, Ungaria, Germania, Franţa, Olanda, Polonia, Cehia şi Bulgaria. Ministrul s-a mai întâlnit cu fermieri şi primari din judeţ, conform Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te