CCR a decis: salariile primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene pot să crească

DE Alexandru Pop | Actualizat: 28.02.2023 - 13:56
Curtea Constituţională a decis Salariile primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene pot creşte - Foto: Wikimedia/Emilian Robert Vicol/CC BY 2.0
Curtea Constituţională a decis Salariile primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene pot creşte - Foto: Wikimedia/Emilian Robert Vicol/CC BY 2.0

Curtea Constituţională a României a respins sesizarea USR privind legea de majorare a indemnizaţiilor primarilor şi şefilor de consilii judeţene. Rămâne astfel în vigoare proiectul de lege privind majorările salariale, votat pe 22 septembrie anul trecut.

SHARE

De majorare vor beneficia și vicepreședinții, precum și angajații din administrațiile locale. Uniunea Salvaţi România a sesizat CCR cu privire la legea prin care coaliţia PSD - PNL - UDMR majorează cu până la 2.000 de lei indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene.

Cresc iar salariile primarilor şi preşedinţilor CJ

Este vorba despre Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. 

Sesizarea a fost semnată şi de deputaţii Forţa Dreptei şi nu împiedică majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari, care s-a făcut de la 1 august prin OUG 115/2022, în vigoare în acest moment, a precizat USR. Potrivit USR, actul normativ cu care a sesizat CCR nu indică sursa de finanţare, aşa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituţie, conform Digi24.

Citeşte şi: Salariile medicilor s-au triplat, dar posturile se dau „pe sub mână” și nu se scot la concurs

USR a invocat şi încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condiţiile în care actul normativ a fost adoptat cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.

Cât cresc salariile

După majorări, primarul Capitalei, de exemplu, ar urma să primească cu 2.200 de lei brut mai mult. Salariile primarilor din mariile municipii vor crește cu 1.650 lei brut, până la 17.250 de lei brut, cele ale primarilor orașelor mari vor ajunge la 13.800 de lei (+1.300 de lei), iar edilii comunelor mari vor ajunge să câștige 11.500 de lei brut, față de 10.500 în prezent.

Citeşte şi: Salarii de 5.000 € pentru unii directori din cadrul Primăriei Iași: Cu cât au crescut cheltuielile

Bani mai mulți va primi și personalul din administrațiile locale, salariile fiind stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean. 

Anterior, în forma adoptată de Senat, legea prevedea majorarea salariilor tuturor demnitarilor, printre care președinte, miniștri, parlamentari, șefi ai unor instituții precum Academia Română, Consiliul Concurenței, AEP sau Curtea de Conturi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te