Salarii de 5.000 € pentru unii directori din cadrul Primăriei Iași: Cu cât au crescut cheltuielile

DE Alin Crișan | Actualizat: 23.02.2023 - 19:55
Mihai Chirica - Foto: INQUAM Photos/Denis Grosu
Mihai Chirica - Foto: INQUAM Photos/Denis Grosu

În unele situaţii (acelea în care mandatele directorilor vor fi reînnoite), veniturile şefilor ar putea creşte în urma negocierii cu consiliul de administraţie de la începutul noului mandat, având în vedere că în bugete au fost prinse valorile maxime care se pot acorda.

SHARE

Cheltuielile pentru susţinerea salariilor angajaţilor din administraţia locală cresc anul acesta cu 20%. Cele şase instituţii de sub autoritatea Consiliului Local (CL) au estimat costuri de aproape 300 milioane lei pentru susţinerea a circa 3.500 de angajaţi. În medie, pentru fiecare angajat, cheltuielile sunt de peste 7.000 lei/lună (circa 1.500 euro). 

Suma cuprinde toate costurile aferente venitului, salariul net fiind în jur de 4.000 de lei. În schimb, discrepanţele în rândul salariaţilor sunt mari: directorii ajung să câştige de trei-patru ori mai mult, în timp ce unii angajaţi sunt plătiţi cu minimul pe economie.

Totuşi, faţă de 2022, toţi angajaţii din administraţie au înregistrat creşteri la venitul lunar. Pentru directori, miza financiară este în această perioadă, în aşteptarea bonusului anual: îşi vor dubla sau nu venitul?

Jumătate dintre venituri sunt salariile: ce venit vor încasa directorii?
Cele şase instituţii (Servicii Publice, Termo Service, Ecopiaţa, CTP, Citadin şi Salubris) vor avea un buget cumulat de peste 555 milioane lei, iar mai bine de jumătate reprezintă cheltuieli de personal.

Cu excepţia Citadin, în cazul celorlalte instituţii va fi organizată selecţia unor noi directori (actualele mandate se vor încheia treptat în perioada martie – iulie), dar, teoretic, nu ar trebui să apară surprize.

Actualele estimări sunt că toţi directorii (cu o singură excepţie) îşi vor întregi venitul cu aşa-numita „componentă variabilă”, respectiv o sumă de bani (echivalentă indemnizaţiei lunare) care se acordă anual (în limita a 12 salarii) dacă sunt îndepliniţi „indicatorii de performanţă” în anul precedent.

Astfel, se ajunge ca un director care este remunerat cu 12.000 lei net/lună să încaseze 24.000 lei net/lună (circa 4.800 euro) – în acest caz aflându-se, de exemplu, Laurenţiu Ivan, şeful Servicii Publice Iaşi (SPI). Contactat ieri, şeful SPI, al cărui mandat se încheie în martie, a confirmat calculul, dar a subliniat că încă nu există confirmarea obţinerii bonusului anual.

Venituri similare cu ale lui Ivan vor avea, la rândul lor, Cătălin Neculau (director Salubris) şi Alin Aivănoaei (director Termo Service), cu un avantaj de partea primului (câteva sute de euro în plus), în condiţiile în care amândoi vor încasa şi componenta variabilă a venitului, iar informaţiile actuale în acest sens sunt că bonusul va fi acordat.

Neculau nu a putut fi contactat, în timp ce Aivănoaei a confirmat calculul. În cazul Citadin, toţi cei trei directori vor beneficia şi ei de bonusul anual, în condiţiile în care, în 2022, nu au beneficiat de suplimentarea venitului în acest fel.

Citește mai multe pe ziaruldeiași.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te