Instituția a pus un link ce face referire la Declarația unică 2024 ce trebuie depusă de persoanele din acest domeniu. Conform OUG 28/1999, operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestărilor de servicii efectuate direct către populație sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
În cazul în care operatorii economici refuză emiterea şi înmânarea bonului fiscal clientului, acesta din urmă are dreptul de a beneficia de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia.
Cum poți să mergi la salon și să nu plătești niciun ban? Există o regulă ce poate fi încălcată
Citeşte şi: VIDEO Capcanele sistemului e-factura. Cine și când trebuie să-l folosească. Cum evitați amenzile
Există o singură excepție: în cazul defectării aparatelor de marcat electronice fiscale, până la repunerea în funcțiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligați să înregistreze într-un registru special, întocmit în acest sens, toate operațiunile efectuate și să emită chitanțe pentru respectivele operațiuni și facturi, la cererea clientului.
Citeşte şi: Sistemul e-Factura, actualizat! Ce schimbări s-au adus și cum poate fi folosit direct de pe ANAF.ro
Obligația privind înregistrarea operațiunilor efectuate într-un registru special nu se aplică operatorilor economici care desfășoară activitatea de transport în regim de taxi, precum și celor care utilizează pentru înregistrarea veniturilor aparate de marcat electronice care sunt integrate în echipamente nesupravegheate.