Cum contribuie industria jocurilor de noroc la bugetul de stat în România

DE Newsweek | Actualizat: 24.05.2023 - 14:06
Industria jocurilor de noroc aduce bani la buget Foto: Tipzor Media
Mulți oameni intră în sălile de jocuri Foto: Tipzor Media
La casino se poate juca și pe internet Foto: Pixabay.com

Jocurile de noroc nu sunt întotdeauna percepute ca fiind o formă de distracție pozitivă. Însă, din punct de vedere al contribuției la economia națională, acestea aduc beneficii majore.

SHARE

 Categoria de divertisment cunoscută sub denumirea de gambling nu are mereu o imagine pozitivă, însă din punct de vedere al contribuției la economia națională a unei țări, aduce beneficii majore în orice stat care a implementat un sistem corect și complet de taxare a activităților din acest domeniu.

 Jocurile de noroc sunt o formă de distracție cu tradiție inclusiv în România, încă din vremea regalității. Chiar și pe timpul regimului comunist, jocurile de loterie ofereau românilor acces la divertisment plus șanse la câștiguri consistente.

De la aceste jocuri de loterie plus jocurile de cazino organizate doar în edificii grandioase, astăzi domeniul jocurilor de noroc este foarte dezvoltat în România, pe o piață ferm reglementată și supravegheată de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), instituție în subordinea Ministerului Finanțelor Publice înființată în anul 2013.

Astfel, pariurile sportive, pokerul, ruleta, bingo și alte jocuri de masă de cazino, la care se adaugă celebrele păcănele (sloturi), sunt accesibile în țara noastră nu doar offline, în locuri special amenajate de operatori economici privați, ci și online, în cazinouri licențiate și alte platforme de bingo, poker, pariuri online, de asemenea cu licență acordată de ONJN.

Colectare de aproape 100% a taxelor și impozitelor la bugetul de stat

Potrivit platformei termene.ro, la Oficiul Național al Registrului Comerțului în România sunt înregistrate aproape 700 de firme care au ca obiect de activitate jocurile de noroc, acestea înregistrând aproximativ 22.000 de angajați.

În 2021, conform datelor raportate la Agenția Națională de Administrare Fiscală, cifra de afaceri a respectivelor companii a depășit 2 miliarde de euro, iar pentru 2022 estimarea este chiar de creștere a acestei valori cu 10-15%. Trendul de creștere ar putea continua și în 2023, alimentat mai ales de dezvoltarea mediului online.

Asociațiile din domeniul jocuri de noroc subliniază faptul că industria de specialitate din România este un plătitor de top la bugetul de stat, an de an. În primul rând, impozitele sunt înregistrate 100%, colectate la sursă de la clienți, la care se adaugă costurile pentru licențe și alte taxe plătite de companiile din gambling către statul român.

"Sectorul jocurilor de noroc, care reunește operatorii de pariuri sportive, de slot-machines, Loteria Română sau cazinourile, asigură 45.000 de locuri de muncă și este un important plătitor de salarii,

 taxe şi impozite, cu taxe directe și indirecte de 600 milioane euro plătite anual la bugetul de stat şi un grad de colectare de peste 99%", menționau în 2020, într-un comunicat de presă comun, 4 mari

organizații din domeniu - Romslot, Romanian Bookmakers, Rombet și Asociația Organizatorilor și Producătorilor de Jocuri de Noroc din România (AOPJNR).

Piața românească de jocuri de noroc online, un model european

România este considerată o piață model în domeniul jocurilor de noroc, un exemplu și pentru alte țări europene care nu au reușit încă să pună la punct legislația care să permită un astfel de nivel de

colectare de taxe și impozite inclusiv pentru jocurile de cazino, bingo, poker și pariuri sportive pe internet.

În mediul online, românii au acces doar la platforme licențiate, operatori de jocuri de noroc ferm verificați de autorități. 

Accesul la website-uri externe nelicențiate local sunt interzise chiar cu ajutorul furnizorilor de internet din România.

ANAF colectează la sursă impozitele în acest domeniu, iar utilizatorii acestor forme de divertisment au siguranța unor jocuri corecte, în care drepturile de consumatori le sunt respectate deplin de către operatori.

Este cunoscut faptul că industria jocurilor de noroc poate aduce venituri consistente la bugetul unei țări, fiind important ca legislația să menționeze foarte clar modul în care pot funcționa operatorii din domeniu.

Veniturile generate de cazinouri, loterie și website-uri de jocuri de noroc online sunt impozitate în mod direct, adăugându-se taxe de licență - fixe, în funcție de diverse criterii. 

În România, până și afiliații (website-uri care promovează operatori de jocuri de noroc online) au nevoie de licențiere și plătesc implicit taxe substanțiale. Ca în orice domeniu economic care prosperă, apar beneficii pe verticală.

Astfel, sunt create locuri de muncă și activitate economică în diverse zone geografice ale țării, ceea ce determină creșterea veniturilor fiscale directe și indirecte. Banii circulă în economie, iar statul câștigă în toate planurile.

Teoretic, cazinourile terestre și alte săli de jocuri de cazino pot susține activitatea turistică și pot crește și în acest context veniturile colectate la bugetul de stat.

Turismul legat de jocuri de noroc este însă foarte puțin dezvoltat în România, mai ales că numărul unor astfel de locații ample este extrem de limitat și concentrat în București.

În schimb, jocurile de noroc online devin accesate oriunde și oricând, grație rețelelor de internet de mare viteză și a gadgeturile mobile, care oferă experiențe complete de gambling în mediul online.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te