Pensionarii care trăiesc singuri într-o gospodărie sunt departe de a-și putea asigura un trai liniștit din punct de vedere al costului vieții.
Potrivit raportului "Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României", valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 7.112 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 5.322 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.275 lei pe lună.
Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021.
Citește și: Plafonarea va duce, în final, la scumpirea puternică a polițelor RCA. Subvenționarea, o soluție
Potrivit cifrelor consultate de Newsweek România, venitul a doi pensionari care trăiesc singuri într-o gospodărie este de 3.700 de lei pe lună. Este un venit cu 1.500 de lei mai mic decât valoarea coșului minim lunar.
Ce venit are o familie de pensionari, în medie, în România
Dacă familia este formată din agricultori aceasta câștigă 4.500 de lei într-o gospodărie, cu 1.000 lei sub valoarea coșului minim. Indiferent dacă au sau nu un loc de muncă, câștigul mediu dintr-o gospodărie la țară, în valoare de 5.000 de lei este sub coșul minim.
Citește și: Simulări pentru o Evaluare Națională unde elevi cu 2 și 3 la matematică intră la clase de mate-info
Doar dacă amândoi membri familiei sunt asigurați și lucrează la oraș câștigă mai mult decât coșul minim și anume 8.600 de lei.
Ce este coșul minim
Structura coșului minim de consum pentru un trai decent cuprinde 11 capitole, de la alimentație până la fondul de economii al familiei, însumând în total 226 de itemi.
Conținutul coșului a fost stabilit prin coroborarea mai multor surse de informații: interviuri de grup reprezentați ai populației țintă, interviuri cu experți, standarde internaționale, cercetări de piață. Cercetarea de teren a fost realizată în perioada iulie–septembrie 2018, în cinci dintre cele mai dinamice orașe din România din punct
de vedere economic și demografic.
Detalii AICI