Cu cât au crescut ratele românilor pentru un credit de 50000 de euro de la 1 octombrie. Calculele arată că IRCC se aproprie de ROBOR.
Peste 450.000 de români care au credite cu dobândă variabilă vor plăti, de astăzi, rate mai mari la bănci cel puţin trei luni. Indicele în funcţie de care sunt calculate a crescut şi a ajuns la aproape 6%.
Cei cu credite raportate la IRCC au ajuns să plătească aproape la fel ca cei cu credite calculate în funcţie de ROBOR.
Anul trecut, când IRCC era sub 3%, rata era de puţin peste 1.500 de lei. Acum, rata a sărit de 2.000 de lei. Valoarea este foarte apropiată de cea pe care o plătesc cei care depind de ROBOR, scrie Observatornews.ro.
Cu cât au crescut ratele românilor pentru un credit de 50000 de euro de la 1 octombrie. Calcul
În urmă cu un an, când acesta era de aproape opt procente, rata trecea de 2.400 de lei. Acum, că ROBOR a scăzut la 6,4%, rata a ajuns la 2.175 de lei.
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 5,96% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,94% pe an, conform datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).
Indicele este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2023.
Citeşte şi: Căderile Silicon Valley Bank și Credit Suisse vor fi resimțite ani de zile, spune șeful JP Morgan
Conform OUG 19/2019, pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României.