Criptoregina Ruja Ignatova a înșelat investitorii cu 4 miliarde, s-a urcat în avion și a dispărut

DE Alexandru Pop | Actualizat: 23.01.2023 - 16:50
Criptoregina Ruja Ignatova a înșelat investitorii cu 4 miliarde, s-a urcat în avion și a dispărut - Foto: FBI

Ruja Ignatova a pășit pe scenă, într-o rochie de bal fluidă, vişinie, cu sclipici negru. Raze de lumină au fulgerat, bile de foc au ţâşnit și „Girl on Fire” al Aliciei Keys a răsunat în difuzoare. Asta în iunie 2016, când "criptomoneda" era un cuvânt în vogă.

SHARE

„Pare o fată, dar este o flacără. Atât de strălucitoare, că îți poate arde ochii – mai bine te uiți în altă parte”, a cântat cântecul, în timp ce Ignatova radia spre mulțimea de pe Wembley Arena, din Londra.

Asta a fost în iunie 2016, când criptomoneda era un cuvânt de interes, iar investitorii se străduiau să profite. Ignatova s-a numit „Cryptoqueen” și și-a prezentat compania, OneCoin, drept un rival profitabil al Bitcoin, pe piața în creștere a criptomonedelor.

Citeşte şi: Cutremur pe piața cripto. Creditorul Genesis a depus actele pentru faliment după prăbușirea FTX

„Peste doi ani, nimeni nu va mai vorbi despre Bitcoin”, a spus ea, în timp ce investitorii aplaudau și fluierau. Șaisprezece luni mai târziu, Ignatova s-a urcat într-un avion. în Sofia, Bulgaria, și a dispărut.

Nu a mai fost văzută de atunci. Autoritățile spun că OneCoin a fost o schemă piramidală care a fraudat oamenii cu peste 4 miliarde de dolari, în timp ce Ignatova a convins investitorii din SUA și din întreaga lume să arunce pumni de numerar în compania sa.

Procurorii federali descriu OneCoin drept una dintre cele mai mari scheme de fraudă internaționale comise vreodată. Ea este acum unul dintre cei mai căutați 10 fugari ai FBI, alături de lideri de bande și criminali acuzați, și este singura femeie aflată în prezent pe această listă.

Citeşte şi: Turcia și-a făcut propria criptomonedă: Este sub controlul total al Băncii Centrale

Dintre cei 529 de fugari de pe lista FBI, de la lansarea acesteia, în anul 1950, ea este una dintre cele 11 femei. Ignatova și partenerii ei „au păcălit victime nebănuite, de miliarde de dolari, susținând că OneCoin ar fi „ucigașul Bitcoin””, a declarat procurorul american Damian Williams, principalul procuror din New York, într-o declarație, luna trecută.

„De fapt, OneCoins au fost complet lipsite de valoare… Minciunile (lor) au fost concepute cu un singur scop: de a face oamenii obișnuiți din întreaga lume să se despartă de banii lor câștigați cu greu.”

De când Ignatova a dispărut, în octombrie 2017, fața ei a fost pusă la loc de cinste pe site-ul FBI și în principalele instituții de știri din întreaga lume. Ea este de asemenea unul dintre cei mai căutați fugari din Europa.

În partea de jos a posterului ei, de urmărit de către FBI, este o notă: 

„Se crede că Ignatova călătorește cu paznici înarmați și/sau asociați. Este posibil ca Ignatova să fi suferit o intervenție chirurgicală plastică sau să-și fi modificat în alt mod aspectul.”

FBI-ul spune că alege fugari de pe listă în funcție de lungimea cazierelor lor penale și de cât de periculoși pot fi. De asemenea, îi favorizează pe fugari care nu sunt bine cunoscuți, pentru a maximiza beneficiul publicității la nivel național a programului.

Biroul a refuzat să ofere detalii suplimentare CNN, în afara documentelor judecătorești de la Departamentul de Justiție al SUA, care nu a enumerat un avocat pentru Ignatova.

„Acest caz este o anchetă în curs. Nu putem face comentarii dincolo de ceea ce a fost deja lansat public”, a declarat Daniel Crifo, purtător de cuvânt al biroului FBI din New York.

Dar documentele instanței detaliază o poveste uimitoare: cum Ignatova și cofondatorul OneCoin, Karl Sebastian Greenwood, au fost conștienți de la început că aventura lor ambițioasă era o schemă Ponzi.

„Criptomoneda OneCoin a fost înființată doar cu scopul de a frauda investitorii”, a declarat agentul special IRS John R. Tafur.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te