Cresc mult preţurile în toate domeniile de activitate ale economiei, dar scade numărul de salariaţi. Managerii estimează o creştere a preţurilor în toate domeniile de activitate ale economiei şi o relativă stabilitate a activităţii economice, în Comerţul cu amănuntul şi Servicii.
Ei previzionează scăderea moderată a numărului de salariaţi, în Industria prelucrătoare şi Construcţii, până în februarie, arată Institutului Naţional de Statistică (INS).
Cresc mult preţurile în toate domeniile de activitate ale economiei, dar scade numărul de salariaţi
”Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.
Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negative”, arată datele INS citate de News.ro.
Surse din pieţe arată cât vor creşte unele preţuri. Cafeaua, băutura preferată a românilor, se scumpește din nou în 2025, pe fondul unui cumul de factori, precum schimbările climatice, perturbările lanțurilor de aprovizionare și presiunile economice globale, conform bzi.ro.
Citeşte şi: Care este momentul ideal al zilei pentru a bea cafea? Care sunt beneficiile și pericolele cofeinei?
De anul viitor, iubitorii de cafea din România vor plăti câțiva lei în plus. Prețurile vor diferi în funcție de tipul de cafea. Analiştii economici se aşteaptă la o creştere de aproximativ 40% a preţurilor, din cauza deficitului de boabe de cafea.
Un pachet de 500 g de cafea măcinată, în magazin, care acum costă 35 de lei, va ajunge la 49 de lei. Pachetul nevidat cu cafea măcinată care acum costă 23 de lei va ajunge, în medie, la 32 de lei.
Ordonanţa-trenuleţ va avea un impact serios asupra preţurilor alimentelor. Produsele românești, în general, se vor scumpi și vor face loc celor din afara României, atrage atenţia preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, conform Economica.net.
Citeşte şi: Ingredientul secret pe care să-l pui în pâine ca să iasă moale și pufoasă. O pungă costă 12 lei
Prin ordonanța aceasta a austerității, pregătită de Guvern, facilitățile fiscale vor fi înlocuite cu plata taxelor aferente, de către angajator sau de către angajat.
Asta înseamnă că competitivitatea produselor româneşti va scădea şi ele vor fi înlocuite cu alte mai competitive, importate din Uniunea Europeană. Deja pâinea crudă congelată importată, făcută din grâu exportat românesc, este o afacere.
Aceasta se va amplifica. Impactul în preţul de cost la raft nu poate fi cunoscut cu exactitate, pentru că există foarte mulţi factori de intrare variabili.
Industrie prelucrătoare
În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2024, managerii din industria prelucrătoare previzionează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -13%).
Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -8%.
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +19%).
Construcţii
Potrivit estimărilor din luna decembrie 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -19%).
Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -9%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +24%).
Comerţ cu amănuntul
În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -4%).
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +7%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%).
Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +35%).
Servicii
Conform estimărilor din luna decembrie 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).
Managerii din sectorul servicii prevăd relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +17%).