Care este momentul ideal al zilei pentru a bea cafea? Care sunt beneficiile și pericolele cofeinei?

DE Eduard Niculescu | 14.12.2024 - 07:15
Care este momentul ideal al zilei pentru a bea cafea - Foto: Pexels/Chevanon Photography (cu rol ilustrativ)
Care este momentul ideal al zilei pentru a bea cafea - Foto: Pexels/Chevanon Photography (cu rol ilustrativ)
Care este momentul ideal al zilei pentru a bea cafea
Care este momentul ideal al zilei pentru a bea cafea

Care este momentul ideal al zilei pentru a bea cafea? Sunt puțini oameni care rezistă tentației unei cești cu populara băutură, dacă nu cumva sunt deja mari băutori de ceai. Totuși, cofeina, substanța prezentă în cafea, aduce multe beneficii, dar și multe riscuri.

SHARE

Care este momentul ideal al zilei pentru a bea cafea? Cofeina este drogul favorit al lumii pentru îmbunătățirea performanțelor. Și este un drog, nu un nutrient - cel mai răspândit stimulent psihoactiv cunoscut de omenire. Dar când e cel mai bine s-o consumăm?

Care este momentul ideal al zilei pentru a bea cafea? Care sunt beneficiile și pericolele cofeinei?

În fiecare zi  sunt consumate 2 miliarde de cești de cafea, cu 1 miliard de băutori de cafea în întreaga lume, conform tribuna.us. Nici România nu face excepție, 58% dintre români savurând între 2-3 cești pe zi, consumul mediu fiind de 2,3 de kilograme de cafea pe an.

Pe lângă faptul că ne pune în mișcare dimineața, se știe că populara cafea îmbunătățește performanțele atletice, de la forță la rezistență, precum și abilitățile cognitive, precum vigilența, viteza de citire și rezolvarea problemelor.

Citește și: Câte cești de cafea trebuie să bei pe zi pentru a scăpa de kilogramele în plus? Ingredientul secret

„Există o listă masivă de substanțe presupuse că îmbunătățesc performanța. Le poți număra pe degetele de la o mână pe cele care funcționează în mod clar, iar eu aș pune cofeina în fruntea listei. 

De ce? Pentru că efectele sunt atât de puternice, atât de consistente și pentru că este absorbită de aproape toate țesuturile din organism”, spune James Betts, profesor de fiziologie metabolică la Universitatea din Bath, potrivit BBC Science.

Aceste efecte sunt determinate de o biologie destul de variată. Cofeina stimulează sistemul nervos și crește adrenalina pentru a ne face mai puțin obosiți.

Cofeina din cafea aduce multe beneficii organismului uman, dar prezintă și unele riscuri - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)

Promovează arderea grăsimilor pentru energie, permițând organismului să își economisească stocurile de glicogen, acesta fiind modul în care cofeina îmbunătățește rezistența.

De asemenea, blochează receptorii pentru un neurotransmițător numit adenozină, care ne încurajează să dormim. Acesta este parțial motivul pentru care ne simțim alerți și plini de energie după o ceașcă de cafea.

Cafeaua ar trebui băută dimineața, la o oră după micul dejun

Reversul medaliei cofeinei este că uneori îi putem simți efectele atunci când nu ne sunt de folos.

O cafea la sfârșitul zilei poate îngreuna adormirea. Sau prea multă cofeină, în general, ne poate face să ne simțim nervoși sau anxioși, dacă nu avem o ieșire pentru energia pe care ne-o dă. Așadar, când ar trebui să consumați cofeina pentru a-i optimiza efectele?

Știința începe să înțeleagă nuanțele. Cercetările lui Betts analizează modul în care momentul consumului de nutrienți sau substanțe afectează sănătatea umană.

În 2020, el a descoperit că consumul unei cafele tari imediat după o noapte de somn prost poate afecta controlul glicemiei pe parcursul zilei.

Citește și: De ce nu e bine să consumi cafea și dulce pe stomacul gol. Ce alte alimente să eviți

„Atunci când oamenii au un somn prost și apoi consumă cofeină chiar înainte de micul dejun, acest lucru duce la un răspuns semnificativ mai mare la glucoză și insulină.

Deci, oamenii au pierdut controlul metabolic - nu au putut tolera zahărul. Cu alte cuvinte, aceasta afectează capacitatea organismului de a gestiona micul dejun”, spune Betts.

Pe lângă nivelurile de energie, un control deficitar al zahărului din sânge poate crește riscul de afecțiuni precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

„Așteptarea până la o oră după micul dejun înseamnă probabil că ați finalizat digestia și absorbția nutrienților și atunci este mai sigur să beți cafeaua”, a adăugat Betts.

De asemenea, este o idee bună să vă programați consumul de cofeină în funcție de sarcinile pe care le aveți sau de exercițiile fizice. 

Dacă doriți să obțineți mai mult de la un antrenament sau să alergați mai repede 5 km, Betts recomandă o cafea cu 45-60 de minute înainte de a începe.

„Poate dura atât de mult pentru a atinge vârful în sistem și în efectele sale. Știm că, chiar și în cazul persoanelor care consumă multă cofeină, efectele durează o oră sau două.

La persoanele care nu consumă atât de multă cofeină, efectele durează între patru și șase ore, deci pot bea cafeaua mult mai devreme”, a mai explicat el, potrivit sursei citate.

Pentru sarcinile cognitive, cercetările sunt contradictorii. Toată lumea știe că o cafea la momentul potrivit poate stimula concentrarea unei persoane pentru un examen sau o prezentare.

O lucrare de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA, a constatat, de asemenea, că o cafea băută imediat după studiu poate îmbunătăți consolidarea memoriei.

Cu toate acestea, cercetările au arătat că prea multă cofeină poate duce la performanțe academice slabe dacă studenții o consumă atât de mult încât le afectează calitatea somnului, durata somnului sau somnolența din timpul zilei.

Betts crede că, una peste alta, cofeina este un lucru bun, mai ales atunci când o consumi dimineața. Și există o grămadă de dovezi convingătoare care sugerează că poate proteja împotriva „ucigașilor în masă” precum bolile de inimă și demența, precum și împotriva altor boli.

„Cred că unul dintre cele mai mari beneficii ale cofeinei este faptul că te ajută să te ridici și să mergi dimineața. Iar un stil de viață activ și ocupat este unul dintre cele mai sănătoase lucruri pe care cineva le poate face”, a concluzionat profesorul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te