Claudiu Năsui: BNR a tipărit 68 mld. lei într-un an. Puterea de cumpărare a scăzut cu 25% în 10 ani

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 02.05.2022 - 20:33
BNR a tipărit 68 mld. lei într-un an. Puterea de cumpărare a scăzut cu 25% în 10 ani. / Foto: telegrafonline.ro

Fostul ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui, afirmă că BNR a tipărit 68 de miliarde de lei din martie 2021 până în martie și că devalorizarea leului și inflația nu se combat cu amenzi.

SHARE

El îl sfătuiește pe ministrul PSD al Finanţelor, Adrian Câciu, să facă în primul rând demersuri pentru a reduce cheltuielile statului.

„Devalorizarea leului duce la explozia prețurilor. Niciodată masa monetară nu a fost mai mare decât acum.

BNR a tot inundat piața cu lei ca să finanțeze statul. Nu de alta, dar statul a tot crescut. Nici pandemia nu s-a simțit la stat. Nicio reformă, nicio scădere de cheltuieli. Dimpotrivă. Băieții din fruntea statului au folosit pandemia pe post de bancomat. Doar la privat a fost prăpăd.

Din 4 lei aflați acum în circulație, 1 a fost tipărit de la pandemie până acum.

Citește și: VIDEO Faraonu de la Madrid, live cu Salam cântând fraților Mircea și Vali Nebunu, urmăriți general

De anul trecut și până acum (martie 2022), BNR a tipărit încă 68 de miliarde de lei, adică 3.400 de lei pentru fiecare român. Așa am ajuns acum să avem cea mai mare masa monetară din istoria noastră de după revoluție.

Cu fiecare leu nou creat, puterea de cumpărare a leilor din buzunarul dumneavoastră a scăzut. Puțin câte puțin. Încet, dar sigur.

În ultimii 10 ani ați pierdut 25% din puterea de cumpărare a banilor dumneavoastră.

Prin tipăritul acesta de bani statul ne ia din puterea de cumpărare a banilor noștri. De aceea se spune că inflația este o taxă. Pentru că prin inflație statul v-a luat direct din puterea de cumpărare. Dacă aveți lei în buzunar, până terminați de citit această postare veți cumpăra mai puțin cu ei.

De ce se întâmplă asta? Pentru că BNR tot tipărește bani. Și o face ca să finanțeze statul. Statul se împrumută, iar BNR crește masa monetară ca să se poată împrumuta cu lei mai ieftini. Pe partea de lei, prin facilitatea de creditare și prin sistemul de rezerve fracționare. Pe parte de valută, direct când ajunge valuta în conturile BNR”, a explicat Claudiu Năsui, pe Facebook.

Citește și: „Trojan Footprint 22”: Forţele pentru Operaţii Speciale fac exerciții în România și alte 13 țări

Inflația nu se combate cu amenzi

„Noua idee socialistă a domnului Câciu este să amendeze producătorii pentru prețurile <<nejustificate>>. Ne va spune domnul Câciu care preț e justificat și care nu. Cât trebuie să coste pantofii sau laptele, poate și ce salariu ar trebui să primiți pentru munca dumneavoastră, cine știe, poate cereți un “preț” nejustificat.

Poate îi spune cineva ministrului de finanțe că inflația nu se combate cu amenzi. Au mai încercat alții asta în alte țări. Că doar nu e statul român primul stat care descoperă tiparnița și consecințele sale. În absolut toate cazurile și-au distrus economia.

Dacă domnul Câciu chiar vrea să scadă prețurile, poate să reducă cheltuielile. Statul român are multe cheltuieli de tăiat”, a punctat fostul ministru al Economiei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te