Cîţu vorbeşte despre revenirea economiei în trimestrul III: Veniturile pe 10 luni sunt mari

DE Valentin Mirică | Actualizat: 12.11.2020 - 19:42

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, prezintă, joi, în şedinţa de Guvern, date despre economie, înainte de a fi discutată rectificarea bugetară. Cîţu susţine că datele pe care le are confirmă revenirea economiei în cel de-al treilea trimestru al acestui an.

SHARE

”Înainte de rectificare, domnule ministrul Cîţu, ne puteţin  prezenta câteva date legate de evoluţia economică, indicatori maroeconomici?”, a cerut Ludovic Orban, joi, în debutul şedinţei de Guvern, citat de news.ro.

Cîţu a vorbit despre revenirea economiei, prezentând câteva date.

”Au fost prezentate în această săptămână mai multe informaţii la nivel macro, care confirmă scenariul nostru de bază, cu o revenire a economiei începând cu trimestrul 3 al acestui an. Venitul mediu net în România a crescut faţăd e anul trecut cu 7,8%, într-o perioadă de criză. Rata inflaţiei a continuat să scadă, am ajuns la un nivel al inflaţiei care este cel mai mic din septembrie 2017 şi până acum. Anul acesta preţutile au continuat să scadă, iar dacă punem în raport cu creterea venitului net vedem o creştere a puterii de cumpărare medie cu 5 puncte procentuale”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice.

Potrivit acestuia, în cursul zilei de joi au venit cifrele pentru producţia industrială.

”Avem a cincea lună de creştere a producţiei industriale. Trebuie spus că proucţia industrială intrase n recesiune în 2019, acum avem a cincea lună de creştere şi, în trimestrul trei, estimez că vom readuce tot sectorul pe plus”, a mai afirmat Cîţu.

Acesta a precizat că toate aceste date se văd în venituri.

”Pentru octombrie vom prezenta datele finale pe 25 noiembrie, dar până acum ştim că veniturile bugetului pe 10 luni sunt mai mari decât în perioada similară a anului trecut. Acest lucru s-a întâmplat chiar dacă pentru octombrie am prelungit facilităţile”, a mai afirmat Florin Cîţu.

”Mâine vom avea, sper eu, confirmarea de o creştere economică pe trimisterul III şi de aici pornim fundamentarea pentru rectificarea bugetară pentru săptămâna viitoare”, a adăugat ministrul. 

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, că săptămâna viitoare Guvernul va adopta proiectul privind rectificarea bugetară. Acesta afirmă că Executivul se "uită cu mare atenţie în bugetul fiecărui judeţ", reclamând că unii dintre preşedinţii de Consilii Judeţene au cheltuit pentru acţiuni cu caracter electoral sume de bani care ar fi trebuit să asigure funcţionarea unor instituţii esenţiale, cum ar fi Direcţiile pentru protecţia copilului şi a persoanelor aflate în situaţii de vulnerabilitate.

"Nu poţi să vii să pui în cârca Guvernului faptul că tu ţi-ai făcut bugetul ca să te realegi, nu ca să finanţezi activităţile absolut necesare şi misiunea şi funcţiile esenţiale ale Consiliului Judeţean”, susţine primul ministru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te