Aceasta, după ce BNR a anunţat că o astfel de amânare nu va mai transforma creditele într-unele neperformante, iar băncile nu vor mai fi nevoite să blocheze rezerve pentru ele.
„Este o decizie a Asociaţiei Europene a Băncilor. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o soluţie pentru tot sistemul bancar, pentru toţi clienţii”, a spus Cîţu la Digi24.
El a precizat că joi va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de Guvern, iar aceasta va permite amânarea ratelor pe o perioadă mai mare decât cea a stării de urgenţă, având în vedere că efectele crizei economice generate de pandemia de coronavirus se vor prelungi.
„Ne gândim că şi după această perioadă va fi nevoie de un timp pentru a reveni la normal”, a spus el.
Întrebat dacă este vorba despre o amânare pentru o perioadă „mai aproape de 3 luni sau mai aproape de 6 luni”, Cîţu a răspuns: „Mai aproape de 6 luni”.
„Aici va fi implicat şi statul, dar nu vom discrimina, cei care vor cere vor avea acces la această facilitate”, a mai spus ministrul.
El a spus că este vorba atât despre persoane fizice, cât şi despre persoane juridice şi că nu există condiţionalităţi sau de documente justificative pentru a obţine amânarea plăţii ratelor.