Cîțu mai înființează o bancă de stat, pentru Dezvoltare. Statul deține deja CEC și EximBank

DE Mircea Marian | Actualizat: 19.08.2021 - 13:57
Foto: Facebok

Premierul Florin Cîțu a anunțat joi că proiectul legislativ care va duce la înființarea unei noi bănci cu capital de stat, Banca Națională de Dezvoltare, este în proces de avizare.

SHARE

El a mai spus că noul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, trebuie să organizeze un grup de lucru pentru găsirea unor soluţii, astfel încât noua bancă să preia multe din atribuţiile celorlalte companii financiare de stat.

Înființarea acestei bănci figurează printre proiectele ce ar urma să fie finanțate prin PNRR. 

Citește și: Viața sub regimul „moderat” al talibanilor: hoții sunt legați de mașini și târâți prin Kabul

Florin Cîţu nu a precizat însă ce înţelege prin companii financiare de stat şi dacă sunt incluse şi cele două bănci, CEC Bank şi Eximbank.

România are multe instituţii prin care se derulează garantarea unor credite, precum Fondul Naţional de Garantare, Fondul de Contragarantare, etc.

Proiectul Băncii Naţionale de Dezvoltare are o vechime de peste 6 ani şi a trecut prin guvernarea Cioloş, PSD, Orban şi Cîţu.

Și PSD mai dorea o bancă de stat

Grupurile parlamentare ale PSD și ALDE au depus la Senat, în noiembrie 2017, o propunere legislativă de înființare a Băncii de Dezvoltare a României, în tandem cu proiectul de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Primul semnatar al acestui proiect era Liviu Dragnea. 

Inițiativa PSD-ALDE a rămas blocată în Camera Deputaților, din 2018. În 2021, guvernul Cîțu a transmis un punct de vedere negativ la acest proiect, arătând că are proporiul proiect de înființare al unei bănci de dezvoltare, cu finanțare de la Comisia Europeană.

Ghinea vrea ca PNRR să finanțeze o idee a lui Dragnea

Potrivit unui document studiat de Newsweek România, document trimis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Cristian Ghinea (USRPLUS), la Bruxelles - un PowerPoint de 15 pagini, plin de grafice și lipsit de detalii tehnice - Reforma Nr.2 care ar trebui finanțată prin PNRR în zona mediului de afaceri (“Business support“) este finanțarea înființării acestei bănci. Ea ar avea nevoie de plata chiriei pentru sediu, a sistemului IT și a resurselor umane. 

În august 2017, Florin Cîțu, pe atunci senator PNL aflat în opoziție, critica extrem de dur intenția lui Dragnea și Vâlcov de a înființa o bancă de stat.

“Ce nu v-am spus atunci dar pot să vă spun astăzi este că Dragnea și Valcov au hotărât să-și facă și ei bancă. Normal că nu banii lor. Cu banii noștri. Sper că nu ați uitat că Valcov a fost director la Banca Populară de tip Caritas din Olt. El crede că de acolo are experiență. 🙂
Acum pot vă spun cu certitudine că cei doi au hotărât să transforme EXIM Bank în bancă de dezvoltare a PSD. Mârșăvia este că ce nu au putut să facă în martie vor face acum.
Vor obliga toate companiile de stat să-și mute conturile la această bancă!!! (nu au nicio frică de Curtea de Conturi)

Noua generație de băieți deștepți își face bancă iar cu ajutorul FSDI își pune în aplicare proiectele personale, nu pe cele de interes național.

Nu mai contează că EXIM Bank a fost creată să sprijine exporturile românești. Nu-i interesează pe oameni“, scria Cîțu, pe Facebook. 

Citește și: Unde este armata afgană. Interviu cu un militar american, fost combatant în Afganistan

Însă, în iulie 2020, guvernul Orban a anunțat că vrea să înființeze Banca Națională de Dezvoltare (BND) și Fondul Român de Investiții (FRI), scopul declarat fiind finanțarea activităților și creșterea capitalizării companiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te