Ce se va întâmpla cu salariile a milioane de români de la 1 ianuarie? Schimbări majore în 2024

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 01.01.2024 - 18:52
Ce se va întâmpla cu salariile a milioane români de la 1 ianuarie? Schimbări majore în 2024 Foto: Pexels (fotografii cu caracter ilustrativ)

Ce se va întâmpla cu salariile a milioane de români de la 1 ianuarie? Schimbări majore în 2024 pentru mai multe categorii de angajați.

SHARE

Ce se va întâmpla cu salariile a milioane de români de la 1 ianuarie? Schimbări majore în 2024 pentru mai multe categorii de angajați.

Guvernul României aduce vești proaste pentru o categorie de angajați în anul 2024, cu implicații semnificative asupra salariilor.

Promisiunile anterioare privind majorările salariale par să fie sub semnul întrebării, odată cu anunțul Executivului cu privire la o schimbare de direcție în această privință, scrie RTV.

Ce se va întâmpla cu salariile a milioane de români de la 1 ianuarie? Schimbări majore în 2024

Veşti devasatatoare pentru românii care lucrează în acest domenii. Deși se anunțase inițial o majorare generală de 5% pentru salariile bugetarilor în 2024, această măsură pare să fie revizuită, mai ales pentru categoriile care au beneficiat deja de majorări în cursul anului 2023.

Citește și: Românii pot obține mai ușor cetățenia germană, chiar după 3 ani. Trebuie să respecte unele condiții

Potrivit noilor planuri guvernamentale, bugetarii, în special cei din subordinea Ministerului Finanțelor, ai Casei Naționale de Sănătate și din domeniul justiției, care au beneficiat de creșteri salariale în 2023, ar putea fi excluși de la majorarea planificată pentru anul următor.

Ca o alternativă, Guvernul ia în considerare realocarea banilor economisiți prin această măsură către alte categorii de bugetari, cum ar fi bibliotecarii, angajații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și cei din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), unde protestele au luat amploare în ultimele săptămâni.

Schimbări majore pentru multe categorii

În ceea ce privește salariile primarilor, guvernul pare să facă concesii, menținând majorările semnificative pentru această categorie profesională. Cu toate acestea, se propun ajustări în creșterile salariale, iar primarul general și primarii de municipiu ar urma să primească sume mai mici comparativ cu prevederile anterioare.

Citește și: Ce alocație primesc copiii români care locuiesc în Germania. De 5 ori mai puțin iau cei din România

Cu toate acestea, nu toți bugetarii vor resimți în mod similar impactul măsurilor de austeritate, iar unii ar putea beneficia de majorări salariale chiar și după revizuirea planurilor guvernamentale.

 Printre aceștia se numără angajații din Direcțiile de Sănătate Publică, angajații de la APIA și bibliotecarii.

În contextul acestei decizii de a schimba prioritățile salariale, nemulțumirile au început să apară în rândul unor categorii de bugetari, cum ar fi angajații de la Casa de Pensii, angajații din sistemul de sănătate și polițiștii, care solicită creșteri salariale semnificative.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te