Ce se poate întâmpla de fapt dacă se închid supermarketurile în weekend? Cât de mare e impactul

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 25.03.2024 - 13:16
De ce nu se pot închide supermarketurile în weekend Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Feliciu Paraschiv captură Youtube

Închiderea supermarketurilor sau scurtarea programului acestora, în weekend, a stârnit multe discuții în spațiul public. Sunt păreri pro și contra acestei măsuri și, de asemenea, foarte multe argumente. Cu toate acestea, marii retaileri spun că susțin această inițiativă.

SHARE

Măsura despre care se discută acum în România este aplicată cu succes în alte țări din Europa. Săptămâna aceasta vor fi noi discuții între Guvern și reprezentanții comercianților. 

Închiderea, pentru perioada weekendului, a lanțurilor de supermarketuri mai mari de 1.000 de metri este una dintre soluțiile propuse care ar trebui să vină în sprijinul producătorilor români și să ajute la scăderea inflației și reducerea prețurilor. Însă cel puțin pentru moment această măsură nu poate fi aplicată.

Feliciu Paraschiv, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Comercianților Mici si Mijlocii, a spus la un post de radio că cel puțin în acest moment nu se poate face acest lucru. 

Ce se poate întâmpla de fapt dacă se închid supermarketurile în weekend? Cât de mare e impactul

Potrivit lui Feliciu Paraschiv, sunt 200.000 de angajați în retail care ar avea mai mult timp liber dacă magazinele ar fi închise în weekend, iar această soluție a fost propusă chiar de către retaileri, în discuțiile cu Guvernul.  Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple. 

"De asta am fost chemați la la Palatul Victoria. În urma discuțiilor, am tras concluzia că nu putem face chestia asta (n.r. închiderea în weekend a hipermarketurilor) , pentru că apar discrepanțe și discriminări între diferitele forme de retail.

Vor apărea probleme, vor fi atacate în instanță și nu se va alege nimic de legea asta. Am mers mai departe și am zis: hai să le închidem pe toate sâmbăta și duminica, de la ora 13, sâmbăta până luni dimineață. 

Au venit comercianții mici și au spus -domne, avem o problemă de perisabilitate. Sunt mărfuri, carne și alte produse refrigerate cu termen scurt de garanție de 3  sau 4 zile, și noi am pierde o zi, o zi jumătate de garanție și riscăm să pierdem produse, să generăm mai multe expirate, mai multă risipă alimentară.”, a explicat Feliciu Paraschiv, la RFI.

Citește și: Se închid supermarketurile în weekend? Ce spune Guvernul: „Am avut o discuție cu micii retaileri”

Pe de altă parte, această închidere sau scurtare a programului pe timp de weekend ar veni în sprijinul angajaților. 

A”m convenit că ar fi cel mai indicat să închidem sâmbătă la ora 13.00 sau 14.00 sau 15.00, la cât se stabilește, și duminică la fel, la ora 13.00, 14.00  sau 15.00. Rațiunea e bazată și pe faptul că cea mai importantă resursă a noastră sunt oamenii cu care lucrăm. După cum știți, forța de muncă e din ce în ce mai greu de găsit.

Ați observat, în retailul mare deja au început să apară expați, au început să apară lucrători din alte țări, din Ceylon, din Pakistan, din India, pentru că nu mai găsim oameni cu care să lucrăm. Și atunci noi am încercat să vedem care e cauza faptului ăsta, de nu găsim forță de muncă. 

Și nu salariul am concluzionat că e cel mai important lucru, ci că timpul liber.  Chiar dacă noi oferim două zile libere pe săptămână, conform legii angajaților, chiar dacă ei lucrează 40 de ore pe săptămână, ei vor să stea cu familia și au nevoie de un weekend liber sau măcar de o zi două de weekend, să le prindă și ei o dată, de două ori pe lună.

Și am constatat că ar fi mult mai bine dacă am închide magazinele la ora 13:00 sau 14:00 sau 15:00 sâmbăta și duminica la fel, la 13:00, 14:00 sau 15:00, la cât o să se stabilească, astfel încât să lucrăm cu o tură.

În general, în retail se lucrează cu două ture. Să lucrăm cu o tură sâmbăta și duminica asta, dau un exemplu și cealaltă tură să fie liberă și să lucrăm cu cealaltă tură sâmbăta și duminica viitoare și tura de sâmbăta și duminica seara să fie liberă”, a explicat vicepresedintele Asociatiei Nationale a Comercianților Mici si Mijlocii.

Paraschiv spune că dacă s-ar scurta programul magazinelor, nu ar însemna ca vânzările să scadă deoarece ”după ce oamenii se vor obișnui, se vor muta cu siguranță de sâmbătă după amiază, sâmbătă dimineață, de duminică după-amiază, duminică dimineață sau în timpul săptămânii”.

Mai mult, se ia în calcul chiar prelungirea programului de lucru din timpul săptămânii deoarece foarte mulți clienți se plâng că sunt la serviciu și nu ajung la timp să facă aprovizionarea

”De fapt, volumul de muncă rămâne același. Cam tot atâta marfă trebuie să plimbăm din punctul A în punctul B, de la ușa din spate a magaziei până la ușa din fața magazinului. Deci n-ar trebui să scadă nevoia de forță de muncă și nici vânzarea n-ar trebui să scadă. ", a mai spus acesta.

”Ne-am dori și noi ca primăriile să fie deschise în weekend”

Pe de altă parte, părinții ar avea mai mult timp să stea cu copiii. Conform lui Paraschiv, acum 80 de ani, părinții petreceau cu copii, în medie 45 de minute pe zi. În prezent, stau doar 5 minute împreună. 

Citește și: Supermarketurile din România închise complet în weekend? De unde vom mai putea face cumpărături?

Retailerii mai cred că dacă tot se mențin deschise supermarketurile, poate ar fi bine ca și instituțiile statului să lucreze în weekend. 

”Poate ne-am dori și noi să fie primăriile deschise sâmbăta și duminica, pentru că eu nu am timp să merg la primărie în timpul programului, de la ora 8 până la ora 16. Nu am timp, nu ajung niciodată la primărie... Hai să punem și primăriile deschise, instituțiile statului deschise...", a mai spus Paraschiv la RFI.

Premierul Marcel Ciolacu a spus, săptămâna trecută, că o decizie în acest sens „nu este una uşoară”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te