Sunt tot mai multe temeri că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Europa. Deja sunt multe țări care îi încurajează pe cetățenii lor să își facă provizii pentru situații de urgență.
Dar ce se întâmplă cu banii pe care îi ai în bancă dacă începe războiul? Ce sume mai poți recupera în această situație?
Mulți se gândesc că într-un astfel de caz este mai bine să dețină bani lichizi în casă. Dar ce pot face dacă au mai mulți bani? Unde îi țin? Pot deveni țintele hoților.
Vă spunem imediat câți bani îți garantează banca.
Ce se întâmplă cu banii tăi din bancă dacă izbucnește războiul în Europa? Cât mai poți recupera?
Europa continuă să-și consolideze strategiile de apărare. Și cel mai puțin putem spune este că se pregătește cu adevărat pentru diferite scenarii de criză. Dar mulți oameni sunt îngrijorați de ce se va întâmpla cu banii pe care îi dețin în bancă.
Citește și: Cum să faci provizii pentru trei zile, în caz de război. Aceste alimente nu trebuie să lipsească
Există, de asemenea, un sistem în vigoare pentru a proteja banii clienților băncilor. În cazul unei crize majore, acest mecanism ar trebui să protejeze și economiile cetățenilor.
Mai multe țări din Uniunea Europeană au înființat Fondul de garantare a depozitelor.
Acesta din urmă oferă acoperire financiară în cazul în care banca dă faliment. Este un mecanism care garantează depozite bancare de până la 100.000 de euro de persoană și de unitate. De exemplu, un cuplu cu 120.000 de euro într-un cont comun își va recupera întreaga sumă în cazul eșecului băncii.
Pe de altă parte, pentru un depozit de 240.000 de euro ar fi garantat doar 200.000 de euro, sau 100.000 de euro de titular. După cum ați înțeles, aceasta este o garanție care nu acoperă toate activele financiare ale băncii. Dar asta nu este tot.
Este un dispozitiv care nu protejează fondurile de investiții sau planurile de pensionare. În cazul unei crize grave, banii investiți în aceste vehicule ar putea dispărea peste noapte. Vești foarte proaste pentru cei afectați.
Ce se întâmplă cu banii pe care îi ai în bancă dacă începe războiul? Ce sume mai poți recupera? - Foto: freepik (rol ilustrativ)
Cine garantează banii
Uniunea Europeană a instituit, de asemenea, Mecanismul unic de rezoluție. Ajută la menținerea stabilității sistemului bancar. De asemenea, urmărește limitarea efectelor falimentului asupra întregii economii europene .
Acesta este un alt mecanism care a fost creat pentru a preveni prăbușirea uneia sau mai multor bănci să conducă la o criză financiară în toată Europa. În cazul în care o unitate dă faliment, autoritățile vor putea, așadar, să reacționeze cât mai repede posibil.
Citește și: Rusia pregătește invazia în Europa: „Putin ar putea ataca o țară NATO”. România, o țintă posibilă
Aceasta este o măsură pusă în aplicare pentru a evita o cascadă de falimente. Aceasta asigură apoi continuitatea sectorului bancar. Pentru a proteja banii din banca ta sunt cateva reflexe pe care trebuie sa le adopti cat mai repede.
În primul rând, trebuie să știi că trebuie să te gândești la diversificarea investițiilor. Într-adevăr, cu siguranță nu ar trebui să vă puneți toate economiile într-un singur cont bancar. Este mai bine să luați în considerare alternative precum aurul, bunurile imobiliare sau valutele străine.
De asemenea, ar trebui să vă întrebați despre soliditatea băncilor. În cele din urmă, experții recomandă și economii lichide de urgență. Aceasta este o strategie prudentă dacă apare o urgență, scrie vonews.fr.