Ce rezerve de aur și valută are România. Avem mai mult decât Grecia, Austria și Belgia

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.05.2023 - 16:12
Lingouri de aur și euro Foto: Profimedia Images (caracter ilustrativ)
Rezervele de valută și aur pentru fiecare țară Foto: factsmaps.com

Agenția Centrală de Informații a publicat o listă cu rezervele de aur și valută a țărilor din Europa. România se situează în ”zona albastră”, peste multe țări europene cum ar fi Grecia, Austria, Belgia sau Portugalia.

SHARE

Agenția Centrală de Informații a publicat o listă cu rezervele de aur și valută ale țărilor din Europa. România se află pe locul 14, deasupra unor state cu o putere financiară mare cum sunt Austria, Belgia sau Portugalia. 

Conform datelor postate pe platforma factsmaps.com, România are rezerve de aur și valută în valoare de 45.07 bilioane de dolari. 

Ce rezerve de aur și valută are România. Avem mai mult decât Grecia, Austria și Belgia

Conform raportului publicat de factsmaps.com, pe primul loc, cu cea mai mare rezervă de aur și valută se află Elveția cu 679.3 bilioane de dolari urmată de Rusia cu 418.5 bilioane USD și Germania cu 185.3 bilioane USD. 

Pe ultimul loc în Europa se află Estonia cu 389.8 bilioane USD.

Sursa: The World Factbook, Agenția Centrală de Informații (CIA) 2016-2017

Rezervele de valută și aur compară valoarea în dolar pentru stocul tuturor activelor financiare care sunt disponibile autorității monetare centrale pentru a fi utilizate în satisfacerea nevoilor balanței de plăți ale unei țări la data de încheiere a perioadei specificate - factsmaps.com.

Ce rezerve valutare și de aur are Banca Națională a României

Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 53,341 miliarde de euro, la 30 aprilie 2023, în creştere cu 0,21%, faţă de 53,229 miliarde de euro la 31 martie 2023, a anunţat BNR, la începutul acestei luni.

Astfel, în cursul lunii aprilie au avut loc intrări de 1,804 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele. 

De asemenea, au avut loc ieşiri de 1,692 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6,014 miliarde de euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 aprilie 2023 au fost de 59,355 miliarde de euro, faţă de 59,289 miliarde de euro la 31 martie 2023.

Plăţile scadente în luna mai 2023 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 272 milioane euro.

Citește și: Analiză Euronews: De ce vrea România să-și repatrieze rezerva de aur

Care sunt țările cu cele mai mari rezerve de aur. Pe ce loc se află România

Țările cu cele mai mari rezerve de aur sunt Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Franța și Rusia. Numeroase alte țări au rezerve importante de aur, conform unui material publicat de cursdeguvernare.

1.Statele Unite ale Americii – 8.133 de tone de aur. SUA se află pe primul loc în acest top al țărilor cu cele mai mari rezerve de aur. Aproximativ jumătate din rezerva de aur a SUA (4.580 de tone) se află în Depozitul de Lingouri al SUA, cunoscut adesea și sub numele de Fort Knox.

Citește și: Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 7,26% în aprilie, ajungând la 38,304 miliarde de euro

2. Germania – 3.355 de tone

3. Italia – 2.451 de tone

4. Franța – 2.436 de tone

5. Rusia – 2.298 de tone

6. China – 1.948 de tone

7. Elveția – 1.040 de tone

8. Japonia – 845 de tone

9. India – 785 de tone

10. Olanda – 612 tone

România este abia pe locul 37 cu 103,64 tone. De altfel, România încheie acest clasament al țărilor cu cele mai mari rezerve de aur. Restul țărilor din lume au mai puțin de 100 de tone de aur fiecare.

Citește și: Povestea aurului din Apuseni: În 1912, zona asigura 25% din totalul producției mondiale de aur

Unde se află aurul României

Aproximativ 61 de tone din totalul de 103,6 tone al României sunt depozitate la Banca Angliei, în Marea Britanie, din rațiuni de siguranță. Pentru administrarea depozitului, Banca Națională a României plătește anual către Banca Angliei circa 70.000 de dolari, potrivit Reuters.com.

În anul 2019, mai mulți parlamentari români au inițiat o lege ce prevedea aducerea lingourilor de aur înapoi în România. Unul dintre argumente era taxa de adminitrare ce trebuie plătită anual.

Citește și: Unde investeşti în criză. „Refugiu” în imobiliare, aur şi economisire. Afacerile care aduc bani

Deși legea a trecut inițial de Parlament, președintele a cerut reexaminarea ei. Ulterior, legea a fost respinsă de Camera Deputaților deoarece costurile mutării ar fi fost foarte ridicate, de aproximativ 1,5 milioane de euro.

Consiliul Mondial al Aurului estimează că, în anul 2019, cantitatea totală de aur extrasă de-a lungul istoriei a depășit 190.000 de tone.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te