CE propune un certificat unic de rezidenţă fiscală digitală în UE, pentru impozitarea la sursă

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.06.2023 - 10:19
CE propune un certificat unic de rezidenţă fiscală - Foto: PXHere/rawpixel.com
CE propune un certificat unic de rezidenţă fiscală - Foto: PXHere/rawpixel.com

Comisia Europeană propune introducerea unui certificat unic de rezidenţă fiscală digitală, comun tuturor statelor din Uniunea Europeană, pentru realizarea impozitării la sursă. Majoritatea țărilor UE au proceduri greoaie, cronofage, bazate pe documente fizice.

SHARE

Acestea sunt diferite de la țară la țară, ceea ce îngreunează procedurile legate de impozitare, evitarea dublei impuneri sau acordarea de scutiri.

CE propune un certificat unic de rezidenţă fiscală digitală

Existența unui astfel de certificat va simplifica toate aceste demersuri. După parcurgerea circuitului de legiferare al UE, directiva va impune folosirea acestui instrument în toate țările membre, începând cu anul 2027.

Potrivit instituției, în prezent, când vine vorba despre investițiile transfrontaliere, în cadrul Uniunii Europene, multe state membre impun taxe pe dividende pentru acțiuni și taxe pe dobânzi pentru dividende, plătite investitorilor străini.

De multe ori, investitorii sunt obligați să plătească impozit pe venit, în țara lor de rezidență, pentru aceleași venituri.

Citeşte şi: Ai datorii mari la ANAF? Obligațiile fiscale pot fi reeșalonate. Vezi cum poți face acest lucru

Pentru a evita dubla impunere, unele țări au încheiat tratate referitoare la dubla impunere, prin care împart dreptul de impozitare între țara sursă și țara de rezidență.

Aceste tratate pot oferi investitorilor străini o rată mai mică a impozitului pe venit sau chiar scutire de impozit, în țara în care se aplică.

Însă, procedurile de rambursare a acestor impozite sunt lungi, costisitoare și complexe și considerabil diferite în fiecare stat membru.

Citeşte şi: Ce schimbări fiscale pentru persoanele fizice, juridice și PFA-uri aduce 2023. Lista completă

În momentul de față, conform unei analize a Comisiei Europene, 450 de documente administrative diferite există la nivelul Uniunii, în această materie.

Un certificat digital de rezidență fiscală comun în UE, explică CE, va face ca procedurile de acordare a scutirilor de impozite să fie mai rapide și mai eficiente.

De exemplu, investitorii transfrontalieri în UE vor avea nevoie doar de un singur certificat de rezidență fiscală digital pentru a solicita mai multe rambursări în același an calendaristic, care ar trebui emis în termen de o zi lucrătoare, după depunerea unei cereri, conform Avocatnet.

Imagine de ansamblu

În baza acestui certificat, două dintre procedurile cele mai greoaie vor fi grăbite: scutirea de impozite la sursă și rambursarea impozitelor.

Noul cadru de reglementare va facilita, pe de o parte reținerea impozitelor dar, în același timp va ajuta la evitarea dublei impuneri.

Pe de altă parte, autorităție fiscale vor beneficia de o imagine clară a lanțurilor financiare, putând verifica mai ușor eligibilitatea investitorilor pentru scutiri sau reduceri de impozite, iar rambursarea impozitelor va putea fi acordată într-un mod mai corect, micșorându-se astfel riscurile de evaziune fiscală.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te