Ai datorii mari la ANAF? Obligațiile fiscale pot fi reeșalonate. Vezi cum poți face acest lucru

DE Vlad Alexandru | 12.04.2023 - 16:56
Inspectori ANAF Imagine cu rol descriptiv Foto: captură Youtube
Inspectori ANAF Imagine cu rol descriptiv Foto: captură Youtube

Mulți români ajung să aibă datorii la ANAF și sunt situații în care li se blochează conturi sau sunt executați silit. Puțini știu că pot plăti în rate dacă solicită acest lucru.

SHARE

Sunt multe situații în care românii devin datornici la ANAF.  Unii nu achită la timp impozitele, alții nu îți plătesc amenzile.

De multe ori ajung cu conturile blocate și pe mâna executorilor. 

Cum poți să îți reeșalonezi datoriile către ANAF

În cazul în care figuraţi cu datorii la ANAF şi termenul de plată se depăşeşte, riscaţi mai multe lucruri, inclusiv plata unei amenzi costisitoare. Se poate ajunge chiar într-acolo încât să vă treziţi cu un cont bancar poprit, astfel că nu mai puteţi utiliza banii din contul respectiv, chiar dacă datoria în sine este mai mică decât suma pe care o aveţi depusă în contul respectiv

Evident, când unei persoane i se pune poprire pe un cont bancar, încearcă să scape de respectiva poprire, într-un fel sau altul. Cei mai mulţi încearcă să conteste poprire respectivă şi de multe ori chiar găsesc motive pentru a obţine suspendarea acesteia.

Citește și: ANAF, pregătită să-i „faulteze” pe românii care au popriri pe salarii: Băncile, obligate să dea date

Există însă şi o posibilitate pe care mulţi o îmbrăţişează şi anume să achite datoria pentru care s-a impus poprire şi astfel situaţia să revină la normal. Inclusiv achitarea unei obligaţii fiscale restante se face în mai multe forme, totul depinzând de mărimea acesteia şi de trecutul persoanei respective.

Nu toată lumea își poate reeșalona datoriile către ANAF. Ci doar persoanele fizice care au datorii de peste 5.000 de lei şi de firmele cu datorii de peste 20.000 de lei, dar trebuie luat în calcul şi faptul că sunt excluse de la reeşalonare datorii precum

 "obligații bugetare principale și accesorii care reprezintă ajutor de stat de recuperat, acordat din surse sau resurse de stat ori gestionate de stat, fonduri europene sau fonduri publice naționale

 aferente fondurilor europene, precum și taxele vamale, accizele și taxa pe valoarea adăugată pentru care administrarea, cu excepția inspecției fiscale și a executării silite, revine Autorității Vamale Române" sau "obligații bugetare rămase de plată ca urmare a unei restructurări care a eșuat".

Citește și: ANAF, cu ochii pe conturile Revolut ale românilor

Cei care vor să obţină o reeşalonare a unei datorii trebuie, mai întâi, să depună o notificare privind intenţia de restructurare a datoriei, iar apoi să întocmească o cerere prin care solicită concret restructurarea datoriei, scrie observatornews.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te