Câți bani se pot strânge din alocațiie unui copil în 20 ani. La majorat pot beneficia de o sumă mare

DE Alexandra Lupascu | 07.09.2023 - 17:35
Câți bani se pot strânge din alocațiie unui copil în 20 ani. La majorat pot beneficia de o sumă mare Foto: Botosani news (fotografie cu caracter ilustrativ)

În țara noastră, alocația pentru copii se acordă lunar în baza în baza cererii formulate de unul dintre părinți și se achită până la împlinirea vârstei de 18 ani, dar şi după această vârstă în anumite condiţii.

SHARE

În țara noastră, alocația pentru copii se acordă lunar în baza în baza cererii formulate de unul dintre părinți și se achită până la împlinirea vârstei de 18 ani, dar şi după această vârstă în anumite condiţii.

Valoarea alocației pentru copii a crescut semnificativ în ultimii opt ani – cu 315% pentru cei de până ȋn doi ani și cu 609% pentru cei cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani.

În 2015, alocațiile se situau la nivelul modest de 200 de lei, pentru micuții de zero-doi ani, respectiv la 42 de lei, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani, conform Romania TV.

Din septembrie 2023, situația s-a schimbat în mod semnificativ. În prezent, părinții primesc 631 de lei pentru prima categorie și 256 de lei pentru cea de-a doua.

Bani strânși pentru copii

Cu o gestionare eficientă a resurselor, părinții pot dubla suma primită din alocații, până la majoratul copiilor.

Alocația pentru copii este un sprijin financiar lunar oferit părinților în funcție de vârsta copiilor lor. Dar, în ciuda creșterii semnificative din ultimii ani, aceasta rămâne adesea insuficientă pentru a acoperi toate nevoile unui copil.

Cu toate acestea, cu o gestionare eficientă a acestor resurse financiare, părinții pot oferi un sprijin copiilor lor, în special când aceștia ajung la vârsta de 18-20 de ani și se confruntă cu cheltuieli pentru educație, prima mașină sau locuință.

Citește și: Statul vrea să îi concedieze pe angajații cu salarii de 2000 de lei. Ce economie se face la buget

Una dintre cele mai simple opțiuni este economisirea acestor bani proveniți din alocații, fie păstrându-i acasă, fie depunându-i într-un cont de economii.

Cu 256 de lei pe lună, în 20 de ani, un părinte poate economisi aproximativ 61.440 de lei

O altă opțiune ar fi constituirea unui depozit bancar care să ofere dobândă. Cu un randament mediu anual de 4%, în 20 de ani, se pot economisi 61.440 de lei și se poate obține un sold de 90.058 de lei. Adică, un câștig net de 28.618 de lei.

O alternativă mai riscantă, dar potențial mai profitabilă, este investiția la bursă. Cu un randament mediu de 8%, aceiași 256 de lei pot deveni, peste 20 de ani, aproximativ 138.000 de lei.

Totuși, această opțiune necesită timp, implicare și o înțelegere a pieței de capital.

Alocaţii copii 2023, banii intră pe card pe 8 septembrie

Trebuie menționat că, în ultima perioadă, plata alocațiilor a fost făcută pe data de 8 ale lunii.

Însă, dacă data de 8 pică în weekend, există posibilitatea ca banii să intre în cont fie vineri, fie luni. Plata poate întârzia, de asemenea, în funcție de volumul de muncă pe care îl are factorul poștal distribuitor.

Plata alocațiilor se poate face fie prin mandat poștal, fie prin transfer bancar. În august 2023, părinții au încasat alocațiile copiilor în perioada între 8 și 10 ale lunii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te