Care este leguma pe care Ucraina a început să o exporte masiv în România

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.01.2024 - 10:37
Care este leguma pe care Ucraina a început să o exporte masiv în România - Foto: PXHere/CC0 - imagine cu caracter ilustrativ

Care este leguma pe care Ucraina a început să o exporte masiv în România. Ucraina exportă legume populare în Uniunea Europeană. Este foarte interesant ce se va întâmpla în continuare.

SHARE

Care este leguma pe care Ucraina a început să o exporte masiv în România. Ucraina exportă legume populare în Uniunea Europeană. Este foarte interesant ce se va întâmpla în continuare, cu prețurile.

Potrivit analiștilor ucraineni, exportul de ceapă în UE devine o afacere profitabilă, pentru că prețurile la ceapă în Ucraina rămân stabile, iar în Europa această legumă se scumpește.

Care este leguma pe care Ucraina a început să o exporte masiv în România

Analiștii proiectului East Fruit au cercetat dacă această situație poate duce la o creștere a prețurilor la ceapă în Ucraina.

Acum, prețurile cu ridicata la ceapă sunt de aproximativ 34 de cenți americani/kg, ceea ce este de două ori mai puţin decât anul trecut și aproximativ la prețurile medii perene.

Prin urmare, Ucraina a început să expedieze ceapă în România, conform Glavcom.

Citeşte şi: Rețeta secretă de țuică fiartă pentru a-ți reveni din răceală. De ce e bun remediu pentru sănătate

"Cel mai probabil, România, care anterior importa activ ceapă din Moldova, a trecut la cumpărarea de ceapă din Ucraina, deoarece stocurile de la acest produs, în Moldova, au început să scadă, iar prețurile au început să crească", a explicat Fiodor Rybalko, consultant internațional în domeniul Comerțului și logisticii fructelor și legumelor.

Potrivit expertului internațional al FAO, Oleksandr Horev, la 24 ianuarie, prețul cepei în Ucraina rămâne stabil și variază între 10 și 15 grivne/kg, echivalentul a 0,27-0,40 dolari SUA/kg. Prețul variază în funcție de calitate, regiune și mărimea lotului.

"În ultimele săptămâni, pe piață, au apărut o mulțime de oferte de vânzare a cepei mici și a celei de calitate scăzută, ceea ce, în opinia mea, este rezultatul sortării produselor, pentru expedierile la export și livrările către lanțurile de supermarketuri.

Citeşte şi: Nu mai puneți smântână în ciorbă. Există un ingredient „special” care face ciorba și mai gustoasă

Prețurile pentru astfel de ceapă nu depășesc 7 grivne/kg (adică 0,19 dolari/kg)", a spus expertul FAO. Potrivit analiștilor, în prezent, exportul de ceapă din Ucraina către țările UE devine o afacere profitabilă.

"Acest lucru confirmă incredibilul: Ucraina a fost capabilă să reia producția de ceapă în doar un an, după ce a pierdut mult din producţie, în urma acțiunilor invadatorilor ruși.

Este vorba despre până la 80% din suprafețele și infrastructura pentru cultivarea, depozitarea și prelucrarea cepei, în regiunile sudice ale Hersonului", se arată în materialul FAO.

Produc puţin, faţă de cât aveau înainte de război

Analiștii preconizează că creșterea livrărilor de ceapă din Ucraina, către țările UE, poate susține prețurile la ceapă, pe piața internă, în special pentru produsele de înaltă calitate.

Dar pentru aceasta este necesară creșterea semnificativă a volumului de livrări, care rămâne relativ mic. Şi prețurile la castraveții de seră au crescut semnificativ în Ucraina.

În plus, cele ale cartofilor s-au majorat şi ele semnificativ. Astfel, la începutul anului 2024, producătorii îl vând cu 11% mai scump, decât la sfârșitul anului 2023 - la 15-20 de grivne/kg.

Criză de ceapă în România şi UE

România nu reuşeşte să acopere consumul de ceapă şi importă anual 82.000 de tone, inclusiv din Egipt şi Turcia, conform ZF. Exporturile României de ceapă sunt nesemnificative având în vedere că în perioada ianuarie-noiembrie 2022 a livrat peste hotare doar 1.500 de kg de ceapă.

Însă ceapa, nelipsită din bucătărie, provoacă probleme serioase pe întreg globul. Seceta a afectat producția, iar prețurile au sărit în aer.

Efectele se simt și în România, unde mâncăm foarte multă ceapă adusă din alte țări. Un kilogram costă acum și de trei ori mai mult decât anul trecut, conform Ştirile ProTV.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te