Care angajați pierd 1.600 de lei la salariu, începând de luna viitoare? Guvernul a făcut anunțul. Toate companiile aflate în portofoliul Ministerului Energiei au fost anunţate că trebuie să treacă la un buget dur, de austeritate.
Cheltuielile cu salariile vor fi reduse cu 20%, iar posturile de conducere cu până la 30%, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Care angajați pierd 1.600 de lei la salariu, începând de luna viitoare? Guvernul a făcut anunțul
De două săptămâni am transmis o adresă tuturor companiilor din portofoliu, fie că suntem acționari majoritari sau 100%, și regiilor, și le-am cerut câteva lucruri.
Să reducă numărul de posturi de conducere; le-am indicat și o țintă, până la 30%. Să reducă cheltuielile cu salariile, indicându-le un procent de 20%, în special la personalul TESA.
În Energie sunt companii mari, cum este Complexul Energetic Oltenia, unde nu vrem să dăm afară minerii care lucrează în cariere sau inginerii care lucrează in termocentrale.
Citeşte şi: Cât câştigă pe lună un bugetar? Sunt 1,3 milioane de bugetari, care consumă sume uriaşe de bani
Dar există loc de redus aparatul în personalul administrativ: resurse umane, juridic, comunicare ș.a.m.d.
În luna iulie a anului 2024, câştigul salarial mediu brut pe economie a fost de 8.580 de lei, cu 100 lei (+1,2%) mai mare decât în luna iunie 2024.. La bugetari, el a ajuns la 8.155 de lei. Aceasta înseamnă o scădere netă a cheltuielilor cu salariile de 1.631 de lei, pentru fiecare salariu mediu.
Citeşte şi: Căror bugetari Ordonanța Trenuleț le-a mărit salariul cu 300 de lei. Guvernul a intervenit urgent
Practic însă scăderea nu va fi simţită de bugetarii din companiile aflate în portofoliul Ministerului Energiei. De către cei care vor rămâne.
Care angajați pierd 1.600 de lei la salariu, începând de luna viitoare? Guvernul a făcut anunțul - Foto: asingorj.ro
Există două căi pe care se poate scădea fondul de salarii: prin reducerea tuturor salariiilor; prin reducerea schemei de personal, astfel încât să rezulte o anumită reducere de ansamblu a salariilor, dar cei ce rămân angajaţi să primească acelaşi salariu.
Burduja tocmai a anunţat că a ales a doua soluţie. Şi semnalul ("nu vrem să dăm afară minerii care lucrează în cariere sau inginerii care lucrează in termocentrale") este că va fi restructurat puternic personalul TESA din aceste societăţi de stat.