Când iese prima moleculă de gaz metan din zăcământul de 8 miliarde de metri cubi din Marea Neagră

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.06.2024 - 11:32
Când iese prima moleculă de gaz metan din zăcământul de 8 miliarde de metri cubi din Marea Neagră - Foto: NeedPix

Când iese prima moleculă de gaz metan din zăcământul de 8 miliarde de metri cubi din Marea Neagră. "Am făcut progrese mari în dezvoltarea proiectului nostru de referinţă", spune Christina Verchere.

SHARE

Când iese prima moleculă de gaz metan din zăcământul de 8 miliarde de metri cubi din Marea Neagră. "Am făcut progrese mari în dezvoltarea proiectului nostru de referinţă", spune Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom.

Verchere arată că acesta este "un proiect transformator pentru Petrom, dar şi pentru România, şi pentru regiune, datorită rolului său în tranziţia energetică şi pentru securitatea aprovizionării cu energie".

Când iese prima moleculă de gaz metan din zăcământul de 8 miliarde de metri cubi din Marea Neagră

"După câţiva ani de explorare şi evaluare, am luat decizia finală de investiţie în iunie 2023 şi am intrat în faza de dezvoltare. Toate contractele majore de execuţie au fost atribuite unor companii-cheie, care activează la nivel global", spune managerul.

"Avem o echipă excelentă, oameni cu înaltă calificare care au realizat cu succes proiecte foarte mari în ape de mare adâncime în toată lumea, în Marea Nordului, Noua Zeelandă, Australia, Golful Mexic", explică reprezentanta OMV Petrom.

Un consorţiu format din companiile OMV Petrom şi Romgaz va concretiza extragerea de gaz metan din perimetrul off-shore Neptun Deep, de lângă Insula Şerpilor.

Citeşte şi: Un pas mai aproape de extragerea primei molecule de gaz de la Neptun Deep

Este probabil cel mai important proiect energetic de până acum, realizat de România. "Lucrăm în paralel pe mai multe direcţii, de la autorizare şi contractare, până la fabricare, instalare şi foraj", a explicat Christina Verchere.

Unele dintre lucrări se desfăşoară aici, în România, altele, precum fabricarea, au loc în Indonezia şi Italia. Deci, avem mai multe locaţii unde se lucrează la diverse aspecte ale proiectului.

Ne aşteptăm să începem forajul în 2025 şi suntem în grafic pentru a livra primele cantităţi de gaze naturale în 2027, în limitele bugetului anunţat iniţial de până la 4 miliarde de euro.

Citeşte şi: Rezultatele OMV Petrom, în 2023: Profit de 4 miliarde lei și contribuții la stat de 16 miliarde lei

Așa cum arată volumul rezervat de cele două companii, pe conducta de transport, producția anuală de gaze a zăcământului Neptun Deep va fi mult mai mare, față de ce s-a estimat până acum, conform Economica.net.

Cei 9.800 MWh de gaze transportați orar înseamnă un volum anual de 8,1 miliarde de metri cubi de gaze, care vor intra din Marea Neagră, în rețeaua națională de transport.

Toate estimările pomeneau iniţial despre o producție de doar șase miliarde de metru cubi de gaze pe an. Până în toamna anului 2036, cele două companii au estimat că ar putea extrage în fiecare an circa opt miliarde de metri cubi de gaze anual și au rezervat în consecință capacitatea aceasta pe conductă.

Citeşte şi: 

Volumele vor scădea în anii următori, dar zăcământul va rămâne productiv și în anul 2042, potrivit datelor referitoare la capacitatea rezervată.

Neptun Deep este un proiect strategic pentru România şi UE, spune Verchere. Acesta va contribui la independenţa energetică a ţării şi la creşterea economică a acesteia, precum şi la securitatea aprovizionării regiunii.

"Impactul asupra mediului, aşa cum este indicat de concluziile Evaluării impactului asupra mediului şi rapoartelor de evaluare corespunzătoare, arată că proiectul Neptun Deep nu induce un impact semnificativ asupra factorilor de mediu şi asupra mediului socio-economic", a spus CEO-ul OMV Petrom.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te