Un pas mai aproape de extragerea primei molecule de gaz de la Neptun Deep

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.05.2024 - 16:07
Un pas mai aproape de extragerea primei molecule de gaz de la Neptun Deep - Foto: RawPixel/CC0

Un pas mai aproape de extragerea primei molecule de gaz de la Neptun Deep. Proiectul se află în etapa de obţinere a evaluării impactului de mediu.

SHARE

Un pas mai aproape de extragerea primei molecule de gaz de la Neptun Deep. Proiectul se află în etapa de obţinere a evaluării impactului de mediu, după finalizare.

Consorţiul care se ocupă de proiect speră ca, până la finele lunii octombrie, să primească şi autorizaţie de construcţie, a declarat Alexandru Maximescu, vicepreşedinte al OMV Petrom, la cea de-a 8-a ediţie a evenimentului "Black Sea and Balkans Security Forum".

Un pas mai aproape de extragerea primei molecule de gaz de la Neptun Deep

"Plasarea Mării Negre pe scenă este importantă, nu doar pentru România, ci şi pentru Republica Moldova, Bulgaria şi celelalte ţări din regiune. Cu peste un an în urmă ne aflam aici foarte aproape de decizia finală privind investiţia Neptun Deep.

Existau atunci foarte multe zvonuri la momentul acela şi foarte mulţi oameni nu aveau încredere că OMV Petrom şi Romgaz vor fi în stare să facă un astfel de proiect.

Astăzi, suntem foarte mândri că am demonstrat că suntem în stare. Romgaz şi OMV Petrom au participaţii egale în acest proiect - "50%-50%" - şi va plasa România pe o poziţie binemeritată, şi anume de cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. (...)

Citeşte şi: România va produce energie eoliană pe Marea Neagră. Avem șansa de a deveni lider regional

La jumătatea anului 2023 am luat decizia finală privind investiţia şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a confirmat, în august 2023, Planul nostru de investiţii.

Am început achiziţiile pentru acest proiect. Companii de renume mondial participă alături de noi la proiect, ceea ce ne dă încredere că proiectul va fi realizat la timp şi în limitele bugetului.

Acum, suntem în etapa în care ne apropiem de obţinerea evaluării impactului de mediu. Vor urma celelalte documente care vor fi trimise Ministerului Energiei pentru autorizaţia de construcţie pe care sperăm să o obţinem până la finalul lunii octombrie", a explicat Maximescu.

Citeşte şi: Când va ajunge la noi, de la Neptun Deep, prima moleculă de gaz

Potrivit sursei citate, proiectul este situat la aproximativ 170 de mile de ţărmul românesc, iar investiţia totală va fi de aproximativ 3,8 - 4 miliarde de euro.

"Parţial, proiectul va fi dezvoltat în apele de adâncime ale Mării Negre, la peste 1.000 de metri sub nivelul mării. Cealaltă parte a proiectului se va derula în zone mai puţin adânci ale Mării Negre", a adăugat Alexandru Maximescu, conform Agerpres.

În context regional, vicepreşedintele OMV Petrom a adus în discuţie implicarea companiei pe care o reprezintă în livrarea de gaz către Republica Moldova.

Mai ieftin ca Gazprom

"Suntem foarte mândri că, în lunile recente, OMV Petrom a câştigat toate licitaţiile pentru a livra gaz către Moldova în condiţii de securitate şi mai ieftin decât Gazprom.

Cooperarea dintre Ministerul Energiei din Republica Moldova şi companiile din România s-a bucurat de foarte mare succes, atât de mult încât în 24 de ore companiile româneşti au preluat întreaga alimentare pentru Republica Moldova.

Am demonstrat că este posibil şi într-o situaţie de criză să răspundem şi să ajutăm Moldova (...) Parteneriatele public-private sunt, de asemenea, esenţiale.

Energie endogenă

În cele din urmă, producţia de gaz şi energie endogenă este esenţială pentru securitatea noastră energetică şi, desigur, este important să privim către tehnologiile inovative, precum hidrogenul verde, regenerabilele, capabilităţile de stocare a dioxidului de carbon, electrificarea transportului, biocombustibili.

Toate acestea sunt domenii la care ne uităm cu atenţie la OMV Petrom şi, în următorii trei ani, avem cea mai ambiţioasă strategie de investiţii din istoria companiei.

Pentru 2024, 2025, 2026, vom investi, în fiecare an, aproximativ opt miliarde de lei în securitate energetică în regiune", a punctat reprezentantul OMV Petrom.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te