Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, a declarat că Iranul și puterile mondiale sunt „foarte aproape” de un acord privind relansarea acordului nuclear din 2015, care ar reduce programul nuclear al Teheranului în schimbul ridicării sancțiunilor dure impuse acestuia.
Borrell a făcut aceste comentarii atunci când s-a adresat conferinței internaționale a Forumului de la Doha, potrivit siteului de știri WION.
Progresele sunt confirmate și de negocierile purtate astăzi la Teheran de către Enrique Mora, coordonatorul echipei de negociatori a UE. ”lucrăm pentru a închide faliile rămase în negocierile de la Viena în acordul nuclear cu Iranul”, a scris Mora pe Twitter.
Acordul nuclear a fost încheiat între Iran și puterile mondiale, inclusiv SUA, în iulie 2015. În 2018, fostul președinte american Donald Trump a retras SUA din acord, deși acordul multilateral este susținut de Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU. .
Negocierile au fost aproape de un acord până când Rusia a făcut cereri de ultim moment către Statele Unite, insistând că sancțiunile impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei nu ar trebui să îi afecteze comerțul cu Iranul.
Acordul este esențail pentru piața petrolului, deoarece ar permite Iranului să vândă petrol în SUA și UE, compensând embargoul american și efectul sancțiunilor asupra petrolului rusesc. În data de 7 martie, când se anunțat progrese importante în negocierile cu Iranul, petrolul s-a ieftinit cu 26%, căzând de la 140 la 100 de dolari pe baril.
În 2015, când Iranul și șase puteri mondiale – China, Franța, Germania, Rusia, Regatul Unit și SUA – au ajuns la un acord nuclear -Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), au fost ridicate și sancțiunile prividn exportul petrolului. Atunci producția de petrol a Iranului s-a redresat într-un ritm impresionant. Într-un an, producția a crescut cu 800.000 de barili pe zi (b/zi), iar în 2017 a depășit nivelurile pre-sancțiuni. Iranul și-a restabilit cota de piață și a devenit al patrulea cel mai mare producător de petrol din lume în 2017, după SUA, Arabia Saudită și Rusia.